18.9 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUcraina vrea să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc

Ucraina vrea să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc

Ucraina intenţionează să îşi lanseze, în 2015, primul terminal de gaz lichefiat în regiunea Mării Negre, potrivit NewsIn.

Terminalul va avea o capacitate de cinci miliarde de metri cubii şi este o încercare a Ucraniei de a-şi  reduce dependenţa de importurile ruse.

Şeful proiectului, Petro Miroşnikov, a declarat că Guvernul va anunţa luna aceasta o licitaţie pentru a pune la punct un plan detaliat al terminalului, care va costa circa patru miliarde de dolari. Capacitatea terminalului ar urma să crească la 10 miliarde de metri cubi la sfârşitul lui 2016, a adăugat el.

Ucraina importă în prezent din Rusia circa 60% din necesarul de gaz şi s-a plâns în repetate rânduri că preţul este prea mare pentru ca bunurile ucrainene să fie competitive pe pieţele mondiale.

“Terminalul va permite 10 miliarde de metri cubi de gaz, adică 20% din gazul pe care îl importăm. Vorbim despre o diversificare serioasă a sistemului de import al gazului”, a spus Miroşnikov.

Potrivit oficialului, Azerbaidjanul pare cea mai atractivă sursă de gaz. “Gazul ar putea fi importat din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Azerbaidjan. Dar am putea importa gaz şi dintr-o singură sursă”, a afirmat Miroşnikov.

Unul dintre locurile unde ar putea fi instalat terminalul este portul Odessa. Alte poziţii luate în calcul sunt Oceakov, din regiunea Mikolaiiv sau Feodosia din Crimea.

Săptămâna trecută, Kievul a semnat şi un memorandum cu TNK-BP, care ar putea ajuta fosta republică sovietică să crească volumul de gaz exploatat, prin explorarea şişturilor din estul ţării. Unul dintre acţionarii TNK-BP a declarat că societatea intenţionează să investească între un miliard şi două miliarde de dolari în acest proiect, în următorii 25 de ani, “dacă vor fi favorabile condiţiile”. De asemenea, compania speră să exploateze circa cinci miliarde de metri cubi de gaz din şisturi în decurs de cinci, pânăla şapte ani.

Ucraina consumă anual între 55 şi 60 de miliarde de metri cubi de gaz, iar producţia internă este de circa 20 de miliarde.

Cele mai citite

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă