22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăTipuri de case pentru un trai modern

Tipuri de case pentru un trai modern

Noile tendinte de criza: case de dimensiuni mai mici, in multe cazuri doar cu un singur nivel, cu maximum cinci camere.

Gasirea unui model de casa corespunzator este o performanta. Este nevoie de o buna informare de imaginatie si, mai ales, de un arhitect bun.
Exista o serie de elemente de care trebuie tinut neaparat seama atunci cand se decide modelul casei. Printre acestea se numara in primul rand dimensiunea terenului, tipul solului, punctele cardinale pentru a sti cum trebuie amplasata constructia in sit. Mai mult, zona unde urmeaza sa fie construita casa dicteaza stilul arhitectural al acesteia. Œn cazul in care terenul este de dimensiuni reduse, e indicat ca suprafata locuintei sa fie mica pentru a ramane loc si pentru gradina. Pe un teren mare se poate opta (nu este obligatoriu) pentru o casa de dimensiuni mai mari. Noile tendinte, practic casele moderne, se orienteaza spre dimensiuni mai mici, in multe cazuri doar cu un singur nivel, cu maximum cinci camere.

 

Acest fapt se datoreaza nu numai crizei economice, ci si multor alte considerente de ordin functional, casa trebuind sa corespunda propriilor nevoi de confort si reprezentare. Exista insa proprietari care detin o casa veche, batraneasca pe care prefera sa o renoveze in loc sa o vanda. Recurgand la aceasta metoda nu numai ca se evita o tranzactie defavorabila, pretul pietei fiind destul de scazut in acest moment, dar proprietarii se pot bucura de o casa noua cu costuri relativ scazute. O alta tendinta importanta este gradul sporit de izolare precum si utilizarea materialelor naturale la construire (lemnul, caramida si tigla ceramica fiind un exemplu in acest sens), dar si apropierea de natura (gradina, terase).
Foarte importanta este consultarea unui arhitect inainte de inceperea constructiei. Acesta stie cel mai bine ce fel de casa se preteaza terenului existent. Pentru un rezultat bun, decizia finala nu se poate lua decat in comun, impreuna cu proprietarii, fiind necesara o colaborare stransa intre cele doua parti.

1. O resedinta moderna
Arhitecta Gabriela Albu a transformat o casa simpla cumparata la rosu, intr-o resedinta moderna. La momentul achizitionarii, resedinta de 200 mp nu avea suficiente deschideri catre lac si din punct de vedere structural nu era solida. A fost necesara expertizarea elementelor de rezistenta ale casei si s-a impus consolidarea acestora. Operatiunile au fost necesare deoarece solul din apropierea lacului este umed. Modificarea aspectului casei a presupus schimbarea raportului plin-gol pe fatada prin adaugari de parapeti si buiandrugi. De asemenea, a fost introdus un plaseu in livingul a carui inaltime se desfasura inainte pe doua niveluri. Pilele de beton construite pe latura dinspre lac au fost mascate la exterior cu un riflaj obtinut din fasii de polistiren extrudat, finisat cu tencuiala. Casa a fost izolata cu polistiren de 5 cm, iar acoperisul cu acelasi material, insa de 20 cm. La exterior, casa are un aspect minimalist, fiind in tendintele actuale.

2. O casa noua din una veche
Designerii Peter si Adela Hutira au avut ca misiune tranformarea unei case vechi de peste 100 de ani intr-o locuinta moderna. Proprietarii nu doreau sa renunte la vechea casa, ci din aceasta sa fie obtinuta o vila de dimensiuni mult mai mari. S-a recurs la recompartimentarea vechiului imobil si la extinderea acestuia in inaltime. Mai precis, l-au mansardat. Operatiunile nu au putut fi efectuate fara o verificare si consolidare a structurii. S-a optat pentru optimizarea si utilizarea la maximum a tuturor spatiilor din casa. Pe acelasi criteriu au actionat designerii Hutira si cand au marcat intrarea in casa cu un acoperis care se continua si intr-o latura a locuintei. Acolo sunt parcate masinile. In partea din spate a casei a fost creata o terasa de dimensiuni mari, care are rol de dinning exterior. Astfel, dintr-o casa cu doar trei camere s-a obtinut o locuinta cu cinci incaperi, de 270 mp amprenta la sol.

3. In mijlocul padurii
In cazul in care exista un teren de dimensiuni mari, amplasat intr-o zona deosebita, cum ar fi intr-o padure, arhitectura casei poate fi de mai multe tipuri. Mai mult, nu exista constrangere din punct de vedere al dimensiunii acesteia. Arhitectul si proprietarii au decis sa ridice o casa inspirata de cele situate in zonele montane. S-a optat pentru caramida si izolare cu polistiren. Izolarea este foarte importanta indiferent de zona unde este ridicata casa. Fiind vorba de o constructie situata in padure, s-a optat pentru izolarea cu polistiren de 10 cm. Acoperisul este in ape, iar exteriorul casei a fost placat cu piatra naturala. Din punct de vedere arhitectural este o casa construita in stil clasic, cu numeroase terase si suprafete vitrate.

4. Mica si cocheta
Arhitectul Marius Turcu a construit o casa simpla, atipica prin simplitate. Spre desebire de majoritatea locuintelor, aceasta este de dimensiuni reduse avand 140 mp. Terenul mare, de peste 1000 mp, a fost transformat intr-o gradina exuberanta. Cu ajutorul arhitecturii, s-a obtinut o integrare in natura prin volume albe, mici, asamblate prin aditionare dupa o axa principala. Acoperisul este din tigla ceramica, simplu, in doua ape, cu usoare modelari locale. Aspectul diferit este conferit de sarpanta expusa vederii in latura vestica a casei. Aceasta are rol de protectie la soare si serveste ca suport pentru o imensa glicina (planta de exterior). Intrarea principala se face prin portic semicircular, adosat timpanului frontal, stradal. Partea din spate a casei este rezervata gradinii amenajata perimetral. Aceasta este dominata de prezenta pe acelasi ax a minipiscinei cu forme curbe, armonizata cu straturile de plante si cu arbustii, dar aflata in contrast cu formele taioase ale constructiei.

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Carambol pe DN 1, la Bărcănești! Traficul spre București este blocat

Traficul pe drumul naţional DN 1, la Bărcăneşti, pe sensul către Capitală, este blocat și deviat, în urma unui accident în care au fost...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă