15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăStolojan: Puteam lua în discuţie o creştere a TVA şi a impozitelor....

Stolojan: Puteam lua în discuţie o creştere a TVA şi a impozitelor. Nu ucideam sectorul privat!

Într-un interviu acordat portalului Realitatea.net, fostul premier Theodor Stolojan sugerează că Guvernul ar fi putut lua şi decizia creşterii taxelor, fără ca asta să însemne uciderea sectorului privat. Mai mult, Stolojan îl critică pe ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre care spune că ar fi trebuit să explice situaţia economică înainte ca preşedintele Băsescu să anunţe măsurile de austeritate.

Întrebat cum comentează declaraţiile făcute la France 2 de către şeful FMI Dominique Strauss-Kahn, Stolojan a spus că nu ştie în ce context a fost dată declaraţia şi dacă nu este inexact redat ceea ce a declarat Strauss-Khan. ”Cred că ar trebui să ne amintim mai degrabă ceea ce a spus şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, că ne-a pus pe masă mai multe opţiuni: creşterea taxelor, tăierea cheltuielilor, iar guvernul a ales cea din urmă variantă. E posibil ca şeful FMI să nu fie suficient de pus în temă ori să fie o declaraţie distorsionată. Spun asta pentru că e declaraţie neobişnuită pentru FMI. Nu cred că a fost spusă aşa.”

 

Stolojan a spus că situaţia aşa cum era nu mai putea continua. ”Am spus-o la vremea respectivă că înainte de a ieşi preşedintele ţării, era nevoie să iasă ministrul de Finanţe şi guvernatorul BNR să explice care este situaţia economică. Era necesar să facă asta şi abia apoi să iasă preşedintele, după trei-patru zile, să spună ce decizii s-au luat. Din păcate nu s-a întâmplat asta şi a ieşit preşedintele, populaţia nu a fost pregătită, avea unele aşteptări, unele aşteptări justificate pentru că au fost întreţinute de declaraţii ale unor demnitari şi inclusiv de reprezentanţi ai BNR.”

La întrebarea ce altceva se mai putea face, Stolojan a spus: ”Există o paletă întreagă de măsuri care se puteau lua, inclusiv o anumită creştere a impozitelor, alte ţări au crescut TVA, Ungaria a făcut-o, Spania a făcut-o şi Portugalia a făcut-o…” Politicianul a ţinut să specifice că a fost deranjat de folosirea unor mesaje ”apocaliptice”: ”M-a deranjat foarte mult că s-a spus dacă creştem TVA ucidem sectorul privat, e distrus. Nu rezistă o asemenea afirmaţie. Nu a murit în Ungaria, nu a murit în Portugalia. Opţiuni există, s-a ales această soluţie, ea trebuie continuată.”

Potrivit lui Stolojan, măsura de a creşte TVA e suficientă în raport cu ceea ce se va întâmpla cu economia până la finele anului, dar că e greu de spus ce se va întâmpla la anul dacă economia nu revine pe creştere. ”Noi am dimensionat bugetul pe o creştere 0, dacă în 2011 vom avea o stagnare sau o creştere negativă nu mai poţi să ai un buget care prevede o creştere. Dar sunt semne de revenire şi în economia europeană, exportul nostru este dependent de UE. Ar fi fost mai bine dacă aveam exporturi spre zone cu creştere economică de 9%, China, India… or noi nu avem aşa ceva.”

Stolojan s-a declarat surprins că deficitul de 5,9% este în pericol şi că lucrurile se îndreaptă spre 9,1%. El a atras atenţia asupra pericolului stagnării creşterii economice, una de 1% fiind insuficientă. ”Una de 1% nu ne apropie de UE, ci vrem una de 5-6% cu care să mai recuperăm din decalaje.” În final, finanţistul a spus: ”În mod normal în 2011 putem reveni pe creştere, depinde de ce se va întâmpla şi cu zona noastră de export, care este piaţa UE.”

 

Cele mai citite

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă