17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăScumpirea gazelor - o bomba inflationista gata de detonare

Scumpirea gazelor – o bomba inflationista gata de detonare

» E.On Gaz Romania cere aprobarea pentru scumpirea cu 10% a gazelor, de la 1 ianuarie 2008.

» In negocierile intre distribuitori si autoritatea care decide cresterile de pret au aparut amenintari cu oprirea gazelor.

» Economistii sustin ca scumpirea cu 10% a gazelor va inflama inflatia si va creste preturile altor produse si servicii.

Scumpirea gazelor cu 10% din ianuarie 2008, solicitata deja Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) de catre companiile distribuitoare, ar putea declansa – daca va fi aprobata de arbitrul pietei – majorari ale costurilor tuturor produselor si serviciilor, chiar de la inceputul noului an. Intalnirea dintre distribuitorii de gaze si ANRGN, va avea loc in zilele premergatoare Craciunului.
Negocieri sub presiune
Cresterea din ianuarie a pretului gazelor este numai prima dintre scumpiri, deoarece pentru intreg anul 2008 E.On Gaz Romania estimeaza o majorare totala de circa 30% a pretului final al gazelor furnizate consumatorilor, din cauza urcarii pretului gazelor importate cu 60%. E.On este detinuta in proportie de 51% de E.On Ruhrgaz si furnizeaza gaze in 20 de judete din Transilvania, Moldova, Maramures si Banat, deservind circa 10 milioane de locuitori.

"Influenta directa asupra indicelui preturilor de consum, care reflecta inflatia, va fi de 0,31% numai pe ianuarie. La nivelul intregului an, scumpirea cu 30% a tarifelor la gaze va influenta direct inflatia cu aproape 1%. Influenta indirecta este greu de evaluat, deoarece marirea tarifelor la gaze va creste costurile de productie", a apreciat analistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata (GEA). Dincolo de analizele de impact realizate de economisti, unii dintre distribuitori ameninta ca, daca nu le vor fi aprobate scumpirile, vor reduce livrarile de gaze catre consumatori si chiar le vor sista, in ciuda gerului de afara. Daca pretul gazelor nu va fi majorat, "va fi serios afectata capacitatea noastra de a asigura cantitatile necesare de gaze naturale pentru consumatori, deoarece nu vom mai putea achizitiona gaze naturale de pe pietele internationale. Nimeni nu poate vinde gaze naturale la un pret de vanzare inferior pretului de achizitie al acestora. In consecinta, este posibil ca furnizarea catre unii consumatori sa trebuiasca sa fie redusa sau sistata chiar si in zile friguroase, din cauza faptului ca nu vor fi cantitati de gaze naturale suficiente pe piata romaneasca", a avertizat Achim Saul, presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania. Oficialul E.ON a explicat ca, desi consumatorii romani sunt aprovizionati cu gaze naturale atat din productia interna (60%), cat si din import (40%), scumpirile sunt iminente: "Pretul gazelor naturale comercializate pe pietele internationale este legat, prin intermediul unor formule de determinare a pretului, de pretul petrolului comercializat pe pietele internationale. In ultimele luni, pretul petrolului pe pietele internationale si-a continuat tendinta ascendenta. Pretul gazelor naturale urmeaza aceeasi tendinta ascendenta. Prin urmare, incepand cu 1 ianuarie 2008 preturile gazelor naturale de import vor creste si pentru Romania cu aproape 20%, iar pana la sfarsitul anului 2008 se asteapta cresteri de aproximativ 60%, daca pretul petrolului isi mentine acelasi nivel ridicat".
Deocamdata, Distrigaz Sud, companie detinuta de Gaz de France, care acopera 20 de judete si Bucurestiul, deservind 11 milioane de locuitori, nu si-a precizat pozitia oficiala referitoare la scumpiri.

Decizia scumpirii, in ajun de Craciun
"Toti cei 36 de distribuitori au solicitat majorari de pret. La sfarsitul acestei saptamani vom avea o intalnire pe tema ajustarii tarifelor de distributie. Pana acum nu am aprobat nici o majorare, insa suntem in faza finala a discutiilor", a declarat Gabriel Sarbu, director general al departamentului de preturi al ANRGN. El a aratat ca la calcularea pretului gazelor se iau in calcul, pe langa scumpirea imporºturilor (cu circa 50 de dolari mia de metri cubi), si alti factori precum pretul gazelor autohtone, cursul de schimb, costurile de transport si inmagazinare etc. "Unii dintre acesti factori sunt favorabili, altii nu", a punctat Sarbu.

» RomAnia nu are acord cu Rusia
Romania isi acopera in proportie de 70% consumul din productia interna, ale carei preturi sunt mai joase, de aproximativ 150 dolari pe mia de metri cubi, sustine fostul ministru al Economiei Codrut seres. Restul de 30% este importat de la Gaprom de Wintershall si Conef Energy. "Exista un pret de livrare pentru importurile de iarna, de 310-315 dolari/ 1.000 mc, si unul de vara, mai scazut", spune fostul ministru. El considera ca influenta scumpirii petrolului asupra pretului gazelor ar trebui sa se simta intr-un interval de sase-noua luni de la urcarea acestuia. "E.On si Gaz de France ar putea negocia si pentru Romania conditii similare cu ale consumatorilor germani sau francezi." Romania, spune seres, nu a negociat nici un acord de livrare a gazelor cu Rusia. "A existat, prin 1996, asa-numita conventie Orenburg, o intelegere interguvernamentala care s-a limitat la extinderea capacitatii conductelor de tranzit. Efectul acesteia a fost o colaborare dintre Transgaz si Gazprom pentru constructia unui depozit de gaze la Roman Margineni."

Cele mai citite

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...

Blinken spune că Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul Gaza

Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul din Gaza, unde se confruntă cu potențialul unui vid de putere care ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă