14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăS P si inflatia coboara leul si indicii bursei

S P si inflatia coboara leul si indicii bursei

Leul s-a depreciat cu 0,64%, indicii Bursei scad cu 2%, compania de comunicatii RCS&RDS amana o listare la Londra, citand conditii nefavorabile ale pietei financiare. Piata financiara romaneasca este vulnerabila si simte efectele indirecte ale crizei pietei americane a creditelor, care s-a extins la nivel global, spun analistii.
Moneda nationala a coborat ieri la o cotatie oficiala de 3,3671 lei/euro, miscare contrara tendintei valutelor din regiune, atribuita de analisti efectelor avertismentului primit de la Standard&Poor’s si al ingrijorarii guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu, privind evolutia inflatiei si a economiei. Leul a ars ieri avansul castigat in tranzactiile verii si s-a depreciat cu 0,3% fata de cotatia din prima zi a anului.
"Contextul general pentru leu ramane negativ si actualul nivel e doar o etapa a tendintei de slabire mai accentuata a monedei nationale. Deteriorarea perspectivei de rating de catre Standard&Poor’s si avertismentele guvernatorului privind evolutiile negative ale inflatiei au influentat piata financiara. Se vede ca majorarea ratei dobanzii de politica monetara a avut un impact pe termen scurt, care era deja inclus in asteptarile pietei", a spus Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii. Craciun estimeaza pentru finalul anului un curs de 3,40 lei/euro, cotatie inclusa in prognozele mai multor analisti.

Atractivitatea leului a scazut inca inainte de anuntul Standard&Poor’s, spune Rozalia Pall, economistul sef al Unicredit Tiriac Bank. "Standard&Poor’s doar a stampilat semnalul negativ privind evolutia economiei transmis ieri de banca centrala si a avertizat ca pietele financiare considera ca exista probleme privind planificarea bugetara. Nu e o schimbare brutala, de la o zi la alta, e un cumul de informatii aparute in piata", spune Pall.
Investitorii straini de portofoliu au miscat ieri in jos cotatiile titlurilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, in ciuda unor tranzactii triple ca volum fata de sedinta anterioara.
Stere Farmache, directorul Bursei, nu crede ca scaderile indicilor bursieri au fost provocate doar de deteriorarea perspectivei de rating de catre S&P, ci atribuie evolutia cotatiilor si unui context regional. "Cred ca scaderile mai accentuate sunt o combinatie a tendintei generale din piata regiunii cu semnalul care rezulta din avertismentul dat de Standard&Poor’s. Practic, evolutia pietei din ultima perioada este dominata de efectele crizei financiare internationale si e posibil ca semnalul S&P sa fi accentuat scaderile", spune Farmache. seful Bursei admite ca investitorii straini sunt mai sensibili la semnalele privind evolutiile macroeconomice si spune ca 43-44% din tranzactiile Bursei sunt efectuate de acestia.
Peisajul este completat de datele afisate ieri de banca centrala, inca nedigerate de analisti, care arata ca restantele la creditele bancare contractate in lei s-au deteriorat in septembrie cu 18,7% fata de luna anterioara, urcand la 703,6 milioane de lei, de la 592 milioane de lei.
Ponderea restantelor in totalul creditarii in moneda nationala ramane sub cotele de avarie, la numai 1,12%.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă