22.8 C
București
sâmbătă, 8 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăResuscitarea sistemului de sănătate

Resuscitarea sistemului de sănătate

Reforma în sănătate, amânată de ani buni, este necesară mai mult ca oricând, având în vedere că sumele alocate anual de Executiv pentru sănătate sunt insuficiente pentru nevoile populaţiei.

Sistemul medical nu mai poate fi susţinut de stat, pentru reformarea acestuia fiind absolut necesară implicarea sectorului privat. Aspectele principale care impun nevoia stringentă de reformare a sistemului de sănătate şi care totodată frânează dezvoltarea pieţei asigurărilor private de sănătate sunt lipsa ghidurilor terapeutice, inexistenţa stimulentelor fiscale, precum şi faptul că serviciile medicale private sunt reduse, deci, practic, nu există competiţie. Situaţia sistemului public de sănătate poate fi schimbată în bine, în condiţiile eficientizării resurselor utilizate, potrivit opiniei prezentate de Theodor ALEXANDRESCU, director general METLIFE-ALICO, în cadrul unui seminar de specialitate.

Astfel, propunerile METLIFE privind reforma în sistemul de sănătate vizează introducerea tarifării pe baza riscului de morbiditate şi diversificarea resurselor de finanţare a sistemului prin contribuţii voluntare stimulate fiscal. De asemenea, introducerea avantajelor fiscale – deductibilitate în limita a 400 EUR – constituie o măsură absolut necesară pentru o reformă reală a sistemului medical, alături de definirea unui pachet minim de servicii medicale pentru diagnosticul, tratamentul şi reabilitarea unor afecţiuni clasificate conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În aceste condiţii, posibilitatea de a deconta acest pachet cu CNAS sau cu o casă privată de asigurări de sănătate, în funcţie de opţiunea voluntară a pacientului, ar crea un echilibru în sistem, având în vedere că transferul unor sume de bani către o casă privată ar transfera şi o parte din riscul financiar.

Există disponibilitate

Potrivit unui studiu realizat de IRES – Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, 61% din respondenţi ar fi de acord să încheie o asigurare voluntară de sănătate dacă aceasta ar fi dedusă din impozitul pe venit. În prezent, doar 15% din români deţin o asigurare de sănătate privată, deşi 60% spun că ar fi dispuşi să contribuie suplimentar la o astfel de asigurare pentru a primi servicii medicale mai bune. De asemenea, evaluarea şi rating-ul instituţiilor şi al medicilor vor sta la baza contractării furnizorilor de către casele private de asigurări de sănătate. Rolul tuturor acestor modificări este de eficientizare a resurselor şi de asigurare a unui control optim al calităţii, care ar avea ca rezultat o competiţie sporită între furnizori şi între medici, precum şi între casa privată de asigurări de sănătate şi CNAS, şi, implicit, o creştere a stării de sănătate a populaţiei, potrivit liderului METLIFE-ALICO.

Această competiţie va fi însă creată cu adevărat în momentul în care componenta privată se va dezvolta, lucru care presupune totuşi investiţii serioase. Forma de finanţare propusă de METLIFE în acest sens are la bază prime colectate prin asigurări obligatorii sau opţionale, colectate de către case de asigurări de sănătate private sau de stat, ce urmează a fi decontate către furnizorii de servicii medicale privaţi şi de stat. Aceştia, la rândul lor, vor oferi servicii de calitate pacienţilor, pe baza managementului riscului şi al morbidităţii, prin direcţionarea resurselor în funcţie de nevoi.

Care este planul

Planul de reformare vizează aşadar managementul privat al banilor plătiţi, crearea ghidurilor terapeutice ca bază de evaluare a calităţii, diversificarea resurselor de finanţare a sistemului prin alternativa voluntară, precum şi definirea pachetului minim de servicii medicale. La sfârşitul lunii noiembrie, Guvernul a adoptat cadrul legal pentru introducerea sistemului de coplată.

Principalele scopuri ale coplăţii sunt acela de a fi un moderator în accesarea serviciilor medicale, de a îmbunătăţi finanţarea sistemului de sănătate, de a realiza un control mai eficient privind efectuarea sau neefectuarea unor servicii medicale şi de a reduce plăţile informale din sistem.

Astfel, în contextul nevoii de reformare a sistemului sanitar, introducerea coplăţii este luată în calcul ca o modalitate de degrevare a bu-getului de stat şi de finanţare a asigurărilor sociale de sănă-tate, de responsabilizare a pacienţilor, precum şi de impulsionare a sistemului de asigurări complementare, care va putea completa, la standarde ridicate, asigurările sociale. Prin urmare, este esenţială implicarea sectorului privat în reforma sănătăţii, în condiţiile în care sistemul medical nu mai poate fi susţinut exclusiv de stat, cu atât mai mult cu cât aceasta va duce la o creştere a gradului de competiţie între furnizorii de asigurări şi la un control mai bun, la o gestiune optimizată a actului medical şi a calităţii acestuia.

Cele mai citite

Prioritatea PSD pe transporturi: niciun euro din PNRR pentru infrastructură rutieră nu se va pierde

Dorinel Umbrărescu, directorul asocierii de firme UMB, dă asigurări ca niciun ban din PNRR nu se va pierde, întrucât toate șantierele lucrează în ritm...

Un low cost moldovenesc a operat primul zbor direct Otopeni – New York, după 20 de ani. TAROM nu poate să viseze la așa...

Astăzi a decolat, după 20 de ani, prima cursă directă Otopeni New York, dar nu cu TAROM, ci cu o companie low cost din...

Prioritatea PSD pe transporturi: niciun euro din PNRR pentru infrastructură rutieră nu se va pierde

Dorinel Umbrărescu, directorul asocierii de firme UMB, dă asigurări ca niciun ban din PNRR nu se va pierde, întrucât toate șantierele lucrează în ritm...
Ultima oră
Pe aceeași temă