24.8 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProfitul Transelectrica a crescut de peste trei ori

Profitul Transelectrica a crescut de peste trei ori

Deschiderea sedintei de tranzactionare de joi a adus cresteri importante de pret pentru actiunile emise de Transelectrica si Rompetrol Well Services. La putin timp dupa ora 10, titlurile TEL urcasera deja pana la un maxim de 42,1 lei pe actiune (o crestere de peste 6% fata de nivelul de inchidere al zilei anterioare), iar in cazul PRT aveam o apreciere de mai mult de 11% raportat la ziua precedenta, pretul acestor actiuni atingand maximumul de 0,9350 lei pe unitate. Ulterior insa aceste cresteri s-au mai temperat, dar pe ansamblul zilei evolutia a ramas pozitiva pentru ambii emitenti. Aceste miscari pozitive foarte ample au fost in ambele cazuri determinate de rezultatele financiare (preliminare, deci neauditate) foarte bune raportate de cele doua companii pentru anul 2006.
Astfel in cazul Transelectrica s-a putut constata o crestere de circa 3,4 ori a profitului net in 2006 fata de 2005, pana la un nivel de peste 280 milioane lei. Ca atare, profitul net pe actiune se situeaza la 3,83 lei, ceea ce la un pret de 41,8 lei/actiune este echivalent cu un PER de 11, nivel considerat foarte bun pentru o investitie pe termen mediu si lung. Potrivit unor declaratii publice ale oficialilor companiei facute in dimineata zilei de joi, intentia este sa se propuna AGA distribuirea acestui profit net in proportie de 50% ca dividende pentru actionari, 40% pentru investitii si 10% pentru remunerarea salariatilor. Daca aceasta propunere va fi intr-adevar inaintata AGA si ea va fi aprobata, compania ar putea distribui actionarilor un dividend net pe actiune de 1,61 lei, ceea ce, raportat la pretul actual de piata, ar echivala cu un randament de 3,84%, considerat destul de bun in comparatie cu nivelul actual al dobanzilor bancare si cu randamentul dividendului in cazul celorlalte companii listate la bursa. Trebuie mentionat insa ca profitul foarte mare realizat in 2006 de Transelectrica este datorat si unei situatii exceptionale, care nu se va repeta in viitor, respectiv reevaluarea datoriilor companiei in valuta. Astfel, pentru ca Transelectrica a contractat imprumuturi in valuta (in special dolari SUA), iar cursul valutar a scazut mult anul trecut, compania a realizat un castig de natura financiara din reevaluarea acestor datorii, in suma de circa 70 milioane de lei.
çn privinta Rompetrol Well Services, profitul net preliminat pe anul 2006 a fost de 10,19 milioane lei, cu 57% mai mult fata de anul precedent. Aceasta se datoreaza unei cresteri a veniturilor cu 13%, in vreme ce cheltuielile au sporit cu numai 6,6 procente. çn prezent titlurile PTR se tranzactioneaza la un PER de 7,6.
çn rest putem considera ca bursa a avut o evolutie echilibrata, cu cresteri usoare pe sectorul financiar. Pe segmentul companiilor farmaceutice, am avut evolutii mixte (Antibiotice a inchis in scadere usoara, in vreme ce Biofarm a crescut cu 0,71%), tendinta impartasita si de sectorul industriei chimice (am avut cresteri pe Azomures Tg. Mures de peste 2,7%, dar scaderi de putin sub un punct procentual pentru Oltchim Rm. Valcea si Amonil Slobozia) si cel petrolier (stabilitate pentru actiunile Petrom si scadere de 2,7% pentru titlurile Rompetrol Rafinare Constanta).
La finalul zilei majoritatea indicilor au inchis in crestere, cel mai mult apreciindu-se BET-FI, care a castigat 1,07%. Indicele BET este singurul care a inregistrat o scadere joi, aceasta fiind insa destul de redusa, de doar 0,23%, si a fost cauzata in cea mai mare parte de catre deprecierea titlurilor RRC.

Iulian Panait
Iulian Panaithttp://iulian-panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Angajații Radio România ar putea rămâne fără contract colectiv de muncă

Angajații din Societatea Română de Radiodifuziune (Radio România) ar putea rămâne fără contract colectiv de muncă, anunță un comunicat transmis de Federația Națională a...

Autoritățile locale vor avea obligația să identifice terenurile cu ambrozie

Autoritățile locale vor fi obligate să identifice terenurile infestate cu ambrozie și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru...

Marcel Ciolacu: „Este exclus ca PSD să nu aibă candidat la funcţia de preşedinte”

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, spune că formațiunea sa va avea un candidat propriu în cursa pentru Cotroceni, toate detaliile urmând să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă