18.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreţul locuinţelor a început să crească

Preţul locuinţelor a început să crească

Imediat ce a trecut sezonul sărbătorilor de iarnă, românii care vor să-şi vândă locuinţele s-au grăbit să dea anunţuri de vânzare pe internet, cerând preţuri cu până la 8% mai mari decât în decembrie 2010.

Proprietarii cer mai mulţi bani atât pentru apartamentele noi, cât şi pentru cele vechi din Bucureşti şi marile oraşe ale ţări, potrivit indicelui publicat de site-ul imobiliare.ro. Garsonierele din Timişoara înregistrează cea mai mare creştere de preţ, 8%. În Braşov, garsonierele vechi s-au scumpit cu 6%, iar apartamentele cu patru camere cu 5%, arată statistica bazată pe ofertele de vânzare publicate pe portalul imobiliar. Tot cu 5% mai mari sunt şi preţurile cerute pentru apartamentele din Iaşi. În Bucureşti şi Cluj-Napoca, creşterile sunt de 1-2%.

Pentru apartamentele noi, proprietarii cer cu 4% mai mult, în medie, în Braşov, Constanţa şi Bucureşti, în timp ce preţurile au rămas la fel ca în decembrie 2010 în celelalte oraşe mari.

„Ne aşteptăm totuşi ca entuziasmul de început de an al vânzătorilor să se mai dezumfle în perioada următoare. Rămâne de văzut dacă aceste valori vor fi sau nu validate de cumpărători”, spune Adrian Erimescu, director general al portalului.

De aceeaşi părere sunt şi analiştii imobiliari consultaţi de România Liberă, în condiţiile în care în ţară nu a avut loc nici o schimbare majoră în situaţia economiei care să îndemne la optimism. Expertul imobiliar Răzvan Jelesneac spune că, dacă în cazul apartamentelor noi eventuala scumpire a materialelor de construcţie sau a forţei de muncă ar justifica o creştere a preţurilor, demersul proprietarilor de apartamente vechi este unul subiectiv. „Poate fi un artificiu de marketing pentru a negocia mai bine o tranzacţie, pentru că nu se bazează pe o creştere a cererii”, spune Jelesneac. Ion Radu Zilişteanu, expert imobiliar, este şi el tranşant: „Nu s-a schimbat nimic semnificativ, care să justifice creşterea preţurilor cerute”. De aceeaşi părere este şi Liviu Ureche, preşedinte al Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România.

8% reprezintă cea mai mare creştere a preţului la locuinţe, cerut de vânzători.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...
Ultima oră
Pe aceeași temă