22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUPDATE: Preşedintele Iohannis şi Directorul FMI pentru Europa au discutat despre perspectivele...

UPDATE: Preşedintele Iohannis şi Directorul FMI pentru Europa au discutat despre perspectivele pozitive economice ale României

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, vineri, cu Directorul Departamentului European al FMI, Poul Mathias Thomsen, despre „perspectivele pozitive” ale economiei României, dar şi necesitatea continuării reformelor economice.

„În cadrul întrevederii, au fost discutate perspectivele pozitive ale economiei României, dar şi unele evoluții de la nivel european. De asemenea, a fost evidenţiată necesitatea continuării reformelor economice, în special în privința guvernanței corporatiste și a calității actului administrativ, într-un context de predictibilitate fiscal-bugetară și financiară”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Mai mult, potrivit aceleiaşi surse, întrevederea a reprezentat și un bun prilej pentru a reafirma importanța consolidării încrederii în politicile guvernului din partea mediului economic și a partenerilor externi.

–––

Directorul Fondului Monetar Internaţional pentru Europa, Poul Mathias Thomsen, efectuează, vineri, o vizită la Bucureşti, unde se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Dacian Cioloş, dar şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu scopul de a discuta „evoluţiile şi perspectivele economice şi politicile viitoare”, informează reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, citat de Mediafax.

Administraţia Prezidenţială a anunţat joi că preşedintele Klaus Iohannis va avea vineri, de la ora 10.00, o întâlnire cu Thomsen, aceasta fiind prima întrevedere dintre oficialul FMI şi şeful statului.

Discuţiile au loc în contextul în care fostul Guvern condus de Victor Ponta intenţiona să solicite un nou Acord cu Fondul Monetar Internaţional, însă vizita delegaţiei FMI din luna octombrie a fost marcată de incertitudine cu privire la şansele unui astfel de demers.

Klaus Iohannis a avut, pe 20 octombrie, o întâlnire cu delegaţia FMI, în urma discuţiilor Administraţia Prezidenţială a anunţat că există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line.

În acel context, președintele Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor. Delegaţia FMI a plecat din România pe 21 octombrie, recomandând ca politica monetară să nu fie relaxată imediat, având în vedere creşterea rapidă a salariilor şi incertitudinile de pe pieţele financiare globale.

La finalul lunii septembrie, fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici anunţa că România va cere în mod oficial FMI, în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale, şi nu pe deficitul bugetar.

Delegaţia FMI a plecat din România pe 21 octombrie, transmiţând că încurajează Guvernul să implementeze guvernarea corporativă „în manieră acoperitoare” şi să impulsioneze mediul privat să se implice în întreprinderile de stat, prin privatizări, dar avertizează că progresele către convergenţa economică vor fi lente fără a moderniza infrastructura de transport.

Fondul a recomandat, totodată, ca politica monetară să nu fie relaxată imediat, având în vedere relaxarea fiscală expansivă din 2016, creşterea rapidă a salariilor şi incertitudinile de pe pieţele financiare globale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă