20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024

Pensiile nu vor creste

Comisiile parlamentare de buget-finante au reluat, duminica dimineata, votul asupra proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010, acesta fiind adoptat. Amendamentele privind majorarea punctului de pensie si scaderea CAS au fost respinse.

Decizia de reluare a votului a fost luata deoarece, in cazul in care plenul Parlamentului ar fi fost de acord cu respingerea proiectului de lege, ar fi ramas in vigoare bugetul asigurarilor sociale din 2009, respectiv pensiile ar fi fost mai mici, la nivelul anului trecut.
"E o chestiune la care va trebui sa dam explicatii cu totii. Ce propunem plenului? La ICR am respins propunerea de buget pe 2010 si am aprobat bugetul la nivelul anului 2009. La bugetul asigurarilor sociale cum facem? Ar fi pacat sa plecam acum si sa lasam o chestiune neclarificata. Eu sunt de acord ca a picat la vot propunerea de buget, dar haideti sa vedem ce punem in loc", a propus presedintele de sedinta, Viorel stefan, citat de Mediafax. stefan a mai mentionat ca, daca comisiile inainteaza plenului un raport de respingere pentru bugetul asigurarilor sociale, nu este nevoie sa ofere si o alternativa la proiectul respins, aratand ca s-ar putea face o mentiune sa ramana bugetul asigurarilor sociale din 2009.
De asemenea, Eugen Nicolaescu a sustinut ca plenul Parlamentului decide daca bugetul asigurarilor sociale este adoptat.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina a afirmat ca nivelul pensiilor din 2009 este mai mic decat cel din 2010.
"Vreau sa subliniez ca pensia, daca ramane ca anul trecut, trebuie sa stiti ca a fost indexata in aprilie cu 3% si in octombrie cu 2%. Deci, daca aducem pensia de anul trecut, in termeni nominali pensia e mult mai mica", a spus secretarul de stat de la Finante.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a apreciat, dupa adoptarea proiectelor bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat, ca dezbaterea in comisiile de specialitate a fost una "profesionala" si ca, indiferent de optiunile politice, solutiile gasite tin cont de ce poate bugetul, si nu de ce s-ar dori. El a adaugat ca discutia in jurul bugetului asigurarilor sociale de stat i-a aratat cat de sensibil este acest subiect, pentru ca, intr-o comisie de un profesionalism care nu poate fi negat, a fost vazut riscul pe care o majorare a pensiilor l-ar avea pentru parametrii macroeconomici si pentru echilibrele necesare Romanei.

"Este evident ca pensionarii romani traiesc rau si membrii Parlamentului si-au exprimat intentia ca solutii pentru ca pensionarii sa primeasca o pensie mai mare sa fie gasite. Pentru mine este o obligatie sa incerc sa gasesc solutii de acest fel, dar deocamdata echilibrele macroeconomice sunt mai importante. Am avut o crestere importanta de pensii in ultimii ani si acum trebuie sa ne echilibram la un nivel sustenabil", a concluzionat ministrul Finantelor.

Cele mai citite

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă