22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăOlteanu, BNR: Piaţa valutară este liberă, dar banca centrală va contracara orice...

Olteanu, BNR: Piaţa valutară este liberă, dar banca centrală va contracara orice atac asupra cursului

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a arătat că esenţa pieţei libere o reprezintă presupunerea că oamenii sunt corecţi, dar există în prezent mai mulţi actori care încalcă regulile.

Piaţa valutară este liberă, dar BNR va contracara orice eventual atac asupra cursului, în condiţiile în care evoluţia monedei este legată de starea economiei, a declarat Olteanu, citat de Mediafax.

“Moneda este foarte conectată de starea economiei reale. (…) Vom contracara orice atac, dacă aşa ceva se va întâmpla. În rest, piaţa este liberă”, a spus Olteanu, la un eveniment organizat de firma de consultanţă fiscală şi audit financiar LeitnerLeitner.

El a menţionat că rata de schimb a fost “destul de stabilă” în ultimul an.

Întrebat dacă privatizarea celei mai mari bănci din România, BCR, a fost o idee bună, Olteanu a răspuns că a fost un succes, nu numai o idee bună.

“Privatizarea BCR a condus la o piaţă bancară mai concurenţială, mai eficientă şi orientată către consumator. BCR avea la momentul privatizării o cotă de piaţă uriaşă, iar acţiunile adoptate de noii acţionari au dus către o activitate mai orientată către piaţă, către consumatori”, a spus Olteanu, menţionând că a făcut parte din procesul de privatizare a băncii.

El consideră că băncile din România, indiferent că au ca acţionar statul sau nu, utilizează aceleaşi metode de piaţă şi competitivitate.

“Nu cred că naţionalitatea unei bănci este relevantă. Suntem globalizaţi, fie că unora le place sau nu”, a încheiat oficialul băncii centrale.

Cele mai citite

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...
Ultima oră
Pe aceeași temă