13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăNumărătoare inversă la Oltchim

Numărătoare inversă la Oltchim

Investitorul poporului, Dan Diaconescu, are un răgaz de 5 zile pentru a da banii promişi pe Oltchim, în caz contrar combinatul pregătindu-se să intre în insolvenţă.



Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic, a anunţat ieri premierul  Victor Ponta.

El s-a ferit să pronunţe termenul de „insolvenţă” pentru Oltchim, preferându-l pe cel de administrare specială, chiar dacă aceasta este una din etapele insolvenţei, respectiv prima.  Potrivit Legii 169/2010, art.18, desemnarea administratorului special are loc după deschiderea procedurii de insolvenţă, arată prevederea legală şi spun avocaţi specializaţi în insolvenţă.

Banii de repornire, fie de la Diaconescu, fie de la Guvern

Executivul va aloca şi un împrumut din fondurile de privatizare pentru repornirea combinatului. Împrumutul Guvernului ar urma să fie acordat în aproximativ două săptămâni începând cu 1 octombrie, după notificarea Comisiei Europene. Dacă Dan Diaconescu se va ţine de cuvânt şi va aduce banii până pe 1 octombrie, suma încasată de stat ar putea fi acordată Oltchim pentru funcţionarea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Privatizarea, reluată în şase luni

Guvernul nu îşi face însă mari iluzii că Diaconescu va veni cu banii. „Luăm însă în calcul să nu plătească până luni şi atunci suntem pregătiţi pentru numirea unui nou management, a unui administrator special pentru (…) reluarea activităţii printr-un sprijin guvernamental ca şi capital de lucru din fonduri de privatizare, iar în maximum şase luni, cu consultarea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, să reluăm privatizarea cu un investitor strategic”, a afirmat premierul.

Premierul a citit fragmente din oferta depusă de Dan Diaconescu pentru Oltchim, arătând că acesta s-a angajat să efectueze plata la momentul semnării contractului. Acest pas fusese planificat pentru luni însă contractul nu a fost semnat.

„Dacă a asigurat în fals că dispune de resursele financiare necesare, acest lucru va atrage răspunderea penală pentru fals în acte oficiale şi înşelăciune”, a spus Ponta.

Dezacord CE la garanţiile date Oltchim

Tot ieri, Ministerul Finanţelor a ţinut să clarifice, într-un comunicat, disputele publice create în jurul unor aşa-zise garanţii guvernamentale a căror acordare a fost refuzată de Guvern şi care ar fi făcut posibil un împrumut de 40 milioane de euro necesar combinatului.

Acordarea de garanţii guvernamentale pentru Oltchim ar fi trebuit aprobată de Comisia Europeană, existând şanse foarte mari de respingere, şi ar fi pus în pericol deficitul bugetar, întrucât situaţia foarte dificilă a combinatului ducea la plata ratelor bancare de către Finanţe, potrivit MFP. „Oltchim nu era eligibilă, în cursul anului 2012, pentru a primi credite de la bănci, având în vedere cerinţele prevăzute de normele prudenţiale bancare”, se arată în comunicatul MFP.

Oltchim se descurcă şi fără Arpechim

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea poate funcţiona „în cea mai mare parte” şi fără preluarea integrală de la compania OMV Petrom (SNP) a rafinăriei Arpechim Piteşti, mai consideră Ponta. „Cea mai importantă parte a Arpechim pentru Oltchim, anume instalaţia de piroliză, este deja la Oltchim de acum doi ani. Singurul lucru util pentru Oltchim mai este instalaţia de nafta, care poate fi sau nu transferată la Oltchim, şi asta presupune costuri importante, investiţii de mediu necesare Arpechim. Oltchim poate merge în cea mai mare parte fără Arpechim”, a declarat Ponta. 

Premoniţia Gazprom

Parcă ştiind că nu va ieşi nimic bun din privatizarea Oltchim, cu trei zile înainte de deschiderea ofertelor, compania rusă TISE, din grupul Gazprom, înştiinţa Guvernul că nu va participa la licitaţie, dar că nu exclude o cooperare pentru “o viitoare privatizare sau investiţie”. TISE  depusese, în aprilie, o scrisoare neangajantă privind privatizarea Oltchim. La procesul de privatizare, derulat săptămâna trecută, compania rusă nu a mai participat.

 

130 milioane euro este valoarea datoriilor-penalităţi ale Oltchim către AVAS, a căror anulare e cerută de Dan Diaconescu pe motiv că nu au fost respectate procedurile legale la stabilirea acestora.

Cele mai citite

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă