13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăNouă agravare a crizei belgiene prin demisia mediatorului între părţile în conflict

Nouă agravare a crizei belgiene prin demisia mediatorului între părţile în conflict

Criza politică belgiană, aflată joi în a 207-a zi, a cunoscut o nouă agravare prin demisia senatorului belgian Johan Vande Lanotte, însărcinat de regele Albert al II-lea cu misiunea de a-i concilia pe neerlandofoni cu francofoni, informează AFP, informează Agerpres.

“Nu există suficientă voinţă pentru a începe negocierile”, a explicat el presei după ce solicitase monarhului să-l descarce de misiunea pe care acesta i-o încredinţase în 21 octombrie. Regele nu i-a aprobat încă demisia, ei urmând să se reîntâlnească luni.

Belgia este în incapacitate de a se dota cu un guvern de la alegerile legislative din 13 iunie din cauza unui dezacord de fond între neerlandofoni şi francofoni, regiunea Flandra solicitând autonomia.

Partidul separatist Noua Alianţă Flamandă /N-VA/, învingător în scrutinul de anul trecut în Flandra, a respins miercuri nota de sinteză redactată de Vande Lanotte, schiţă de compromis care trebuia să permită reluarea negocierilor între cele şapte formaţiuni implicate. N-VA a cerut răspunsuri la “observaţiile fundamentale” pe care le-a făcut acestui text de 60 de pagini înainte de a se aşeza din nou la masa negocierilor cu celelalte şase partide, între care trei francofone. N-VA nu şi-a făcut publice obiecţiile, ci le-a transmis direct senatorului Vande Lanotte.

Alt partid flamand, CDV /creştin democrat/, a exprimat şi el rezerve, cerând rectificări prealabile ale unor puncte “esenţiale” cum ar fi statutul Bruxelles-ului.

Celelalte cinci partide – PS, Ecologist şi centriste CDH francofon, Goen /Verzii/ şi SPA /socialist, neerlandofon/ – s-au declarat în schimb dispuse să reia convorbirile, chiar dacă unele cer la rândul lor “precizări” şi “amendamente”.

Dintre responsabilii politici, şeful principalului partid francofon /PS/, Elio Di Rupo, a denunţat o “situaţie insuportabilă” şi un “spectacol în acelaşi timp nedemn şi iresponsabil”. “Familia liberală se poate alătura negocierilor, situaţia este suficient de gravă”, a estimat el, referindu-se la liberalii francofoni şi la cei flamanzi din MR şi VLD.

Potrivit politologului Dave Sinardet, acordul schiţat în documentul Vande Lanotte asupra problemei celei mai spinoase, cea a drepturilor minorităţii francofone de la periferia Bruxelles-ului, este cel mai favorabil pe care l-au obţinut flamanzii /60 % din cei 10,5 milioane de belgieni/ în 30 de ani de tratative.

Cele mai citite

VIDEO. Ana Porgras, OUT de la Survivor. Vedeta a primit mii de euro de la PRO TV

Ana Porgras a fost nevoită să părăsească competiția „Survivor All Stars” în ediția difuzată pe 2 mai la PRO TV, după ce a suferit...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...
Ultima oră
Pe aceeași temă