20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăNota de plata: 13 miliarde euro, datorii si dobanzi

Nota de plata: 13 miliarde euro, datorii si dobanzi

» In 2010, Ministerul Finantelor va trebui sa se imprumute cu 55 miliarde lei (13,1 miliarde euro) pentru a plati imprumuturile scadente (titluri de stat), plus dobanzile aferente, si pentru a acoperi deficitul bugetar programat, de 5,9% din PIB.

Volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de Finante pentru refinantarea titlurilor de stat scadente in 2010 este de 24,6 miliarde lei. De asemenea, Finantele se asteapta sa acopere prin imprumuturi de pe piata interna (banci locale) 15,5 miliarde lei, reprezentand jumatate din deficitul bugetar programat, de 5,9% din PIB. In total, Finantele isi propun sa imprumute 40 miliarde lei de pe piata locala, iar restul de 15 miliarde lei – prin transele de la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE).

In baza acordurilor de imprumut cu institutiile internationale, de la CE vor fi dirijate catre Finante un miliard de euro, transa restanta din 2009, si inca 3,8 miliarde euro programate pentru 2010. De la FMI, jumatate din transa restanta (1,5 miliarde euro) va merge, de asemenea, catre Finante si este posibil ca, in urma negocierilor, din cele patru transe, in valoare totala de 3,4 miliarde euro, aferente anului 2010, jumatate sa se duca tot pentru Ministerul Finantelor.
Pe piata interna se vor emite certificate de trezorerie cu discount si cu scadente la 6 si 12 luni si se vor redeschide emisiunile de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadente de 3, 5 si 10 ani. De asemenea, se vor lansa emisiuni noi de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadente de 5 si 10 ani, in scopul optimizarii portofoliului de titluri de stat, a anuntat Ministerul Finantelor.

Doua scenarii pentru dobanzi

"Din datoria pe termen scurt de 55 miliarde lei (13,1 miliarde euro), costul cu dobanzile reprezinta 4,5 miliarde lei (1,1 miliarde euro), la care s-ar putea adauga si un cost al datoriei pe termen mediu si lung, care este insa considerabil mai modest. Costul ar putea fi si mai mic daca jumatate din urmatoarele transe de la FMI ar continua sa fie destinate finantarii deficitului bugetar", ne-a declarat Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank Romania.
Potrivit lui Muscalu, finantarea statului de pe piata interna s-ar putea face, in cel mai rau caz, la o dobanda de 10%, in vreme ce banii de la CE si FMI au un cost de 3,25% pe an. In ipoteza Finantelor, in cazul in care jumatate din deficit ar urma sa fie acoperit de pe piata interna, costul cu dobanzile ar fi de 4,5 miliarde lei (1,1 miliarde euro), din care 4 miliarde lei dobanzi catre banci interne, iar 0,5 miliarde lei – catre institutii internationale. Daca si jumatatea cealalta din transa FMI ar merge catre Finante, atunci banii de la CE si FMI, cumulat, ar acoperi intreg deficitul bugetar, adica 31 miliarde lei (7,2 miliarde euro). In cazul acesta, costul cu dobanzile ar cobori la 3,5 miliarde lei, din care 2,5 miliarde lei catre bancile romanesti si un miliard lei catre institutiile internationale.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....
Ultima oră
Pe aceeași temă