31 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestiţiile private blocate de noua lege a urbanismului

Investiţiile private blocate de noua lege a urbanismului

Urbaniştii cred că noua legislaţie mai mult încurcă decât descurcă dezvoltarea oraşelor şi că pune în spatele primăriilor costuri cu realizarea planurilor de dezvoltare pe care nu le vor putea susţine. Pe termen scurt, acest lucru înseamnă blocarea investiţiilor imobiliare, pe termen lung înseamnă noi taxe pe umerii cetăţenilor.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr.7/02.02.2011 autoritatea publică locală are dreptul ca prin certificatul de urbanism să condiţioneze autorizarea investiţiei de elaborarea şi aprobarea de către autoritatea publică locală competentă a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

Cu alte cuvinte, prevederile noii Ordonanţe vor bloca în cel mai scurt timp şi pentru o perioadă destul de lungă investiţiile private. În loc ca investitorul să aibă posibilitatea de a iniţia un nou plan de dezvoltare a zonei de interes, pe care să şi-l plătească, ca până acum, de acum încolo va trebui să aştepte să se mişte primăria locală.

Autorităţile publice locale au fost incapabile să actualizeze, în termen de 10 ani, Planurile de Urbanism General în aproape jumătate din unităţile administrativ-teritoriale. Prin noua Ordonanţă li se vor da noi sarcini, pe care nu vor putea să le ducă la bun sfârşit“, a menţionat Daniel Cărămidă, arhitect şef al Sectorului 4.

Investiţiile private vor fi stopate în acest domeniu. Dacă un investitor va dori ca în asociere cu alţi vecini să iniţieze un P.U.Z., nu va avea nicio şansă, fiind nevoit să aştepte ca autoritatea publică să pună în aplicare prevederile Ordonanţei. În cazul în care investiţiile private nu vor mai fi permise se va crea un orizont destul de negru în ceea ce priveşte dezvoltarea Capitalei şi a întregii ţări“, a mai adăugat acesta.

PUZ-urile plătite din bugetele locale

Responsabilitatea iniţierii şi elaborării Planului Urbanistic Zonal cade în sarcina autorităţilor locale potrivit noilor reglementări.

Există o lipsă evidentă de coordonare. Această Ordonanţă ar trebui să aibă un termen de implementare, fiind necesară o instituţie publică care să preia derularea acestor activităţi. De asemenea, orice proiect de acest gen va avea nevoie de sume importante de bani pentru a putea fi dus la bun sfârşit. Oricine va dori să facă un Plan Urbanistic Zonal va trebui să aştepte la fondurile bugetului de stat, fiind în imposibilitatea de a demara lucrarea din fonduri private“, a menţionat Sorin Gabrea, preşedintele Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului Bucureşti.

Cele mai citite

Primar din Buzău, cercetat pentru o lucrare plătită și nefinalizată

Primarul comunei Bălăceanu se află sub cercetare, după ce s-a descoperit o lucrare publică nefinalizată, dar recepționată și plătită din fondurile publice. Investigația...

PNL va avea candidat propriu pentru Președinția României, cel mai probabil fiind Nicolae Ciucă

PNL va avea un candidat propriu pentru funcția de președinte al României, la alegerile din toamna anului 2024, excluzându-se ideea ca PNL să susțină...

Primele amenzi pentru e-Factura vin luna viitoare

Primele amenzi pentru neaplicarea în România a noului sistem e-Factura vin în luna iulie 2024, precizează o știre postată pe site-ul Termene.ro, citând surse...
Ultima oră
Pe aceeași temă