14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRusia oferă la export avionul Su-35, drept rival pentru modelul american F-35....

Rusia oferă la export avionul Su-35, drept rival pentru modelul american F-35. Țările NATO, inclusiv România, cumpără F-35

Exact în momentul în care țările NATO cresc cererile de a cumpăra avioane de luptă F-35, produse de SUA, Rusia anunță că își menține disponibilitatea de a exporta avioane Su-35.

Nu întâmplător, cifrele din denumirile acestor două aeronave sunt identice, ele fiind considerate rivale în cazul unui ipotetic război. Marele avantaj al lui F-35 în fața lui Su-35 este, incontestabil, capacitatea de a fi “invizibil” (greu detectabil pe radar).

O știre difuzată în ziua de 8 mai 2024 de agenția oficială rusă TASS anunță că Indonezia își menține dorința să cumpere de la Rusia avioane Su-35. O declarație în acest sens a avut ambasadorul Indoneziei la Moscova, Jose Tavares. Ambasadorul Indoneziei ar fi declarat că țara lui a semnat contractul cu Rusia și nu l-a reziliat, însă l-a suspendat până la momentul în care va depăși “anumite inconveniente”.

Primele informații despre intenția Indoneziei de a cumpăra avioane Su-35 au devenit publice în anul 2018. Ar fi fost vorba de 11 avioane Su-35, în schimbul sumei de 1,1 miliarde USD. În anul 2020, presa occidentală dezvăluia că Indonezia vrea să abandoneze acest program de înzestrare militară, întrucât ar fi prea costisitor, mai ales în contextul economic dificil provocat de pandemia Covid.

În așteptarea deciziei favorabile a Indoneziei și, probabil, și a altor țări, în anul 2023 Rusia insista că poate exporta avioane Su-35. O declarație în acest sens venea de la șeful companiei rusești Rosoboronexport, Alexander Mikheev. Oficialul Rosoboronexport afirma, cu prilejul Dubai Airshow 2023, că Rusia este dispusă să vândă asemenea aeronave către țări din Orientul Mijlociu, “adaptându-ne flexibil la solicitarile potențialilor clienți”.

În Orientul Mijlociu, posibilii cumpărători de avioane Su-35 ar fi unele state arabe sau Iranul. Israelul în mod cert nu ar cumpăra Su-35, întrucât Israelul, care are o relație specială cu SUA, are deja în dotare avioane F-35. Conform unor date prezentate de compania Lockheed Martin (producătorul F-35) în fața unui grup restrâns de jurnaliști români, sunt 18 țări deja participante la programul F-35. Acestea sunt SUA, Marea Britanie, Italia, Olanda, Canada, Australia, Danemarca, Norvegia, Israel, Japonia, Coreea de Sud, Belgia, Polonia, Singapore, Finlanda, Elveția, Germania și Cehia.

Următoarele două țări care vor semna contracte de achiziție pentru F-35 sunt Grecia și România. În toamna anului 2023, Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a trimis Parlamentului, spre aprobare, cererea de aprobare a programului F-35. Aprobarea Parlamentului României este obligatorie pentru orice achiziție militară mai scumpă de o sută de milioane de euro. Parlamentul României a aprobat acest program de achiziții militare, iar etapa următoare este semnarea contractului de achiziție între Guvernul României și Guvernul SUA. Acum câteva zile, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, preciza că negocierile româno-americane pe acest subiect sunt “foarte avansate”, astfel că este posibilă semnarea contractului cu SUA în anul 2024.

Contractul care urmează a fi semnat de România pentru 32 de aeronave F-35 (două escadrile) are valoarea estimată de 6,5 miliarde de dolari. Este posibil ca România să cumpere, ulterior, și cea de-a treia escadrilă de avioane F-35.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă