28.2 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeInvestigații România LiberăIncognitoRomânia poate oferi Ucrainei avioane militare produse în fosta URSS

România poate oferi Ucrainei avioane militare produse în fosta URSS

România deține câteva zeci de avioane militare, model MiG 21 LanceR și MiG 29, pe care nu le mai folosește dar pe care le-ar putea oferi Ucrainei, fie ca donație, fie contra cost.

România ar putea obține, rapid, atât avantaje financiare cât și o bună imagine internațională. Războiul din Ucraina oferă o asemenea posibilitate. Armata Ucrainei are nevoie de armament, inclusiv de avioane. Iar Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României deține câteva zeci de avioane de luptă excedentare.

Acum patru zile, MApN a anunțat că suspendă zborurile cu avioane MiG 21 LanceR. Motivul invocat este faptul că aceste avioane au devenit extrem de nesigure în exploatare. MApN nu a precizat ce soartă vor avea avioanele LanceR rămase la sol. Nu s-a făcut public ce număr de avioane MiG 21 LanceR apte de zbor mai are România. Dar se poate estima că numărul este în jur de 20 de bucăți. MiG 21 LanceR este o variantă care s-a obținut prin modernizarea, în România, după anul 1993, a modelului MiG 21, produs în fosta URSS.

România deține și circa 15 aeronave model MiG 29, provenite tot din URSS. Ele erau depozitate pe aerodromul Kogălniceanu. O escadrilă actuală numără între 12 și 16 aeronave. Deci, pe ansamblu, ar fi două escadrile, una de MiG 21 LanceR, cealaltă de MiG 29, de care România nu are nevoie, dar pe care Ucraina le-ar putea folosi.

Decizia de renunțare la zborul cu avioanele MiG 21 Lancer s-a luat după un accident grav produs în luna martie și după un incident consemnat la 12 aprilie. În martie s-a prăbușit un avion iar pilotul a murit. În aprilie, o aeronavă similară a avut o problemă la trapele trenului de aterizare. La Baza Aeriană 86 s-a ordonat o anchetă.

“Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse”

Daniel Petrescu,

Șeful Statului Major al Apărării

România este una dintre țările care ajută Ucraina, oferind mai ales sprijin umanitar. Cu privire la sprijinul militar trimis de România, există mult mai puține informații publice. O aluzie în acest sens apărea într-o declarație a președintelui Klaus Iohannis, făcută la finalul lunii februarie 2022, la o lună după ce începuse războiul în Ucraina.

“Alături de partenerii și aliații săi, România continuă să sprijine Ucraina în efortul său de a respinge invazia Federației Ruse! Țara noastră va trimite o nouă tranșă de ajutoare către Ucraina: combustibil, căști, echipament militar, alimente și medicamente”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Șeful statului nu dezvăluia ce echipament militar trimite România dar este probabil echipament din epoca sovietică, acesta fiind comun fostelor țări comuniste.

Deși au condamnat aproape la unison atacul Rusiei asupra Ucrainei, statele democratice au avut abordări distincte în ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina. Dintre țările care au anunțat că oferă un asemenea sprijin s-au remarcat SUA, Marea Britanie, Germania și Turcia, toate fiind țări NATO. Un element controversat este în ce măsură instructori militari din țările NATO, pe care Rusia îi califică drept mercenari, ar activa, încă, în Ucraina. Alte state s-au limitat să primească refugiați civili și să trimită Ucrainei ajutor umanitar.

De exemplu, Republica Moldova a refuzat să vândă avioane de luptă Ucrainei, pentru a nu supăra Rusia, dezvăluia agenția de presă Unian din Ucraina. Ar fi vorba de avioane militare MiG 29, care au fost produse în ultimii ani ai URSS.

Imediat după ce Rusia a atacat Ucraina, la 24 februarie 2022, Ucraina a cerut Republicii Moldova să-i vândă avioanele sale MiG 29, pe care oricum nu le folosește. Ucraina susține că guvernul de la Chișinău i-a refuzat cererea, pe motiv că “nu vrea să irite Rusia”. La momentul desființării URSS, Republica Moldova a rămas cu peste 30 de avioane MiG 29. În prezent, ea mai are șase asemenea avioane, care ar trebui reparate. Republica Moldova a încercat de mai multe ori, în anii trecuți, să le vândă, însă fără succes. Republica Moldova nu și le poate repune în funcțiune, însă Ucraina le-ar putea repara și utiliza. O situație asemănătoare o au avioanele MiG 29 ale României. Nici ele nu mai sunt apte de zbor. Statele Unite au lansat un apel către țările est – europene, de a ceda sau de a vinde Ucrainei avioanele de proveniență sovietică, întrucât asemenea aeronave ar putea fi recondiționate și pilotate fără probleme de militarii ucraineni. A existat și varianta ca Polonia să ofere Ucrainei avioane F-16, de fabricație americană. Guvernul de la Varșovia a respins însă această posibilitate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Peste o tonă și jumătate de brânză de Sibiu, confiscată pe A1 și distrusă din lipsa actelor de proveniență și calitate

"La data de 27 septembrie, în jurul orei 14,30, în zona km. 260, poliţiştii brigăzii autostrăzi au oprit pentru control o autoutilitară condusă...

Bărbatul care a înjunghiat o femeie în parcarea unui mall din Constanța a fost reținut pentru 24 de ore

“La data de 29 septembrie, poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Constanţa – Secţia 2 Poliţie, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe...
00:00:36

VIDEO: Gărzile de coastă italiene salvează zeci de persoane aflate la bordul unui feribot în flăcări

Paza de coastă italiană a salvat 177 de persoane, inclusiv 27 de membri ai echipajului, de pe un feribot care a luat foc în...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies