11.7 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. „Avem o variantă și mai scurtă de a fi în UE și mult mai rapidă”

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță, ca și populația Basarabiei în anul 1918, iar premierul României, Marcel Ciolacu, l-a asigurat că „avem o variantă şi mai scurtă de a fi în Uniunea Europeană şi mult mai rapidă”.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, aflat la București în ziua de 27 martie, care marchează unirea Basarabiei cu România, a făcut o paralelă între anul 1918 și perioada actuală, subliniind că populația dorește acum, ca și în anul 1918, să trăiască într-un stat capabil să asigure prosperitate și siguranță. „Evenimentele din 1918 au pornit de la interesele majorității populației, care-și dorea să trăiască într-un stat capabil să asigure securitate, prosperitate și siguranță în ziua de mâine. Același lucru ni-l dorim și noi, cei de azi, și avem încrederea că împreună vom asigura un viitor european pentru Republica Moldova, pentru a trăi într-un stat liber, democratic, care există pentru binele cetățenilor săi”, a subliniat Igor Grosu.

Mesajul lui a fost transmis în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului „Republica Moldova – România: Capital Bridges”. La Forumul de la București au mai fost prezenți președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, și premierul României, Marcel Ciolacu.

Igor Grosu a adresat și un mesaj către oamenii de afaceri din România: „Vin cu un ultim îndemn, investitori, treceți Prutul! Succesul și modelul Europei s-a bazat pe prosperitatea pe care a creat-o pentru cetățeni săi. Să scriem împreună istoria Europei!”. Evident, îndemnul lui Igor Grosu, „treceți Prutul”, era o aluzie la îndemnul din anul 1941, când armata României a trecut Prutul, intrând în Basarabia.

Marcel Ciolacu, premierul României, difuza în dimineața de 27 martie 2024 un mesaj dedicat Unirii României cu Basarabia, din anul 1918. „Comunitatea noastră de limbă, cultură și istorie nu poate fi ștearsă, chiar dacă istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”, afirma premierul Ciolacu. Dar la Forumul „Moldova – România”, în fața lui Igor Grosu, Marcel Ciolacu a fost mult mai direct. „Domnule preşedinte Igor Grosu, să ştiţi că avem o variantă şi mai scurtă de a fi în Uniunea Europeană şi mult mai rapidă”, a susținut Marcel Ciolacu.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat la Forum că „suntem uniți prin trecutul nostru comun, limba pe care o vorbim și cultură, iar astăzi, consolidăm legăturile noastre bilaterale, construind noi poduri între afacerile din Republica Moldova și investitorii străini și punând în valoare oportunitățile economice ale ambelor țări”. Separat, la amiază, premierul Republicii Moldova urma să fie primit și de Familia Regală a României. 

Șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a venit în România la 27 martie 2024, de Ziua Unirii Basarabiei, dar a transmis, pe internet, un mesaj de recunoștință. „România ajută Republica Moldova continuu și necondiționat. Aceasta este doar o parte din sprijinul imens acordat de România pe parcursul anilor. Cel mai bun mod de a celebra 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România este să punem în valoare legăturile dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului, să mulțumim României pentru susținerea constantă dedicată îmbunătățirii vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova și să muncim în continuare pentru a deveni un stat dezvoltat și liber, alături de România, în marea familie europeană”, a menționat Maia Sandu.

Înaintea Forumului „Republica Moldova – România”, organizat de Bursa de Valori din București, premierul Ciolacu a transmis un mesaj politic, dedicat marcării Unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918. Premierul României sublinia că aproape toți cetățenii Republicii Moldova doresc să devină cetățeni ai Uniunii Europene, așa cum sunt deja cetățenii României.

„Comunitatea noastră de limbă, cultură și istorie nu poate fi ștearsă, chiar dacă istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite. Mai mult, vedem acum cum frații noștri de peste Prut aspiră la valorile lumii democratice din care România a ales deja să facă parte. Aspirațiile lor au început să prindă contur”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

În ziua de aniversare a Unirii Basarabiei cu România, cea de la 27 martie 1918, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis pe internet un mesaj de recunoștință adresat României, în care enunță mai multe domenii de colaborare bilaterală și menționează că „aceasta este doar o parte din sprijinul imens acordat de România pe parcursul anilor”.

„Cel mai bun mod de a celebra 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România este să punem în valoare legăturile dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului, să mulțumim României pentru susținerea constantă și să muncim în continuare pentru a deveni un stat dezvoltat și liber, alături de România, în marea familie europeană”

Maia Sandu,

Președinta Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova vrea un stat „alături de România” și membru în UE, dar premierul României subliniază că oamenii de peste Prut au o cale „mai scurtă și mai rapidă” de a fi în UE.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Monumentele Capitalei, pregătite să-și recapete strălucirea

Primarul Capitalei anunță lucrări la monumentele istorice care au nevoie de intervenții urgente Primăria Capitalei a lansat în SEAP, prin Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești...

Între ecrane și rafturi, românii preferă experiența magazinelor fizice

Într-o epocă dominată de click-uri și coșuri virtuale, clasicele cumpărături din magazine rămân aproape de preferințele românilor În ultimii ani, comerțul online a cunoscut o...

Ministrul Digitalizării, anunț  șoc despre trolii din campanie

Bogdan Ivan a declarat că a găsit fermele de troli ale candidaților Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că au fost identificate...
Ultima oră
Pe aceeași temă