21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoNatalia Gavrilița: Republica Moldova a fost parte a României, înainte să intre...

Natalia Gavrilița: Republica Moldova a fost parte a României, înainte să intre în URSS

Republica Moldova a fost parte a României, înainte să intre în URSS, a declarat Natalia Gavrilița, șefa guvernului de la Chișinău.

Republica Moldova a avut o istorie complicată, a fost parte a României iar majoritatea populației sale vorbește limba română, a declarat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, avertizează că orice plan al Rusiei de a anexa părți ale Republicii Moldova este ilegal, chiar dacă Rusia ar avea asemenea intenții, similare celor pe care le emite în Ucraina. Natalia Gavrilița a explicat și relația specială cu România. Ea a făcut aceste precizări într-un interviu acordat postului american CNN, interviu citat de presa de la Chișinău.

Jurnalistul american a întrebat-o pe Natalia Gavrilița dacă “Moldova este, ca și Ucraina, o parte a fostului imperiu rus, a fostului imperiu sovietic, dar care acum dorește cu adevărat să facă parte dintre democrațiile occidentale”. Premierul Gavrilița a ripostat elegant, explicând că istoria Republicii Moldova nu este similară cu a Ucrainei, ci, dimpotrivă, este legată de istoria României.

“Moldova are o istorie într-o regiune complicată. Ea a fost nu doar parte a Uniunii Sovietice. Ea a fost parte a României între primul și al doilea Război Mondial. Majoritatea populației vorbește românește. Mai avem ucraineni, ruși, bulgari și găgăuzi, aceștia fiind o minoritate de limbă turcă. La ultimele alegeri, populația a votat masiv pentru majoritatea pro-europeană”, a precizat premierul Republicii Moldova.

Dacă Natalia Gavrilița sau alți politicieni de la Chișinău ar admite că există similitudini între Republica Moldova și Ucraina, ele ar deveni argumente în sprijinul Rusiei și al separatiștilor din Transnistria. Pe asemenea argumente, legate de istoria comună, se bazează Rusia atunci când încearcă să anexeze teritorii din Ucraina.

Moldova a fost parte a României, iar rușii sunt doar una dintre minorități

“Moldova are o istorie într-o regiune complicată. Ea a fost nu doar parte a Uniunii Sovietice. Ea a fost parte a României între primul și al doilea Război Mondial. Majoritatea populației vorbește românește”

Natalia Gavrilița,

Premierul Republicii Moldova

Oficialii din România, în frunte cu șeful statului, au respins ideea că Republica Moldova ar fi amenințată de un atac militar al Rusiei. Totuși, președintele Klaus Iohannis a confirmat că Republica Moldova are o situație economică grea și că este dependendentă energetic de Rusia.

“Problemele Republicii Moldova vin din numărul mare de refugiați, slăbiciunea economică și situația energetică. Republica Moldova e stat captiv, primește energie doar din două surse – Rusia și Transnistria”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Klaus Iohannis s-a referit la Republica Moldova cu prilejul reuniunii NATO din martie 2022, când liderii Alianței analizau implicațiile războiului din Ucraina.

Premierul Natalia Gavrilița este și vicepreședintele partidului de guvernământ al Republicii Moldova, PAS. Ea recunoaște că politicienii de la Chișinău sunt foarte îngrijorați de o eventuală extindere a războiului din Ucraina.

Extinderea războiului în Ucraina reprezintă un risc pentru Republica Moldova

„Suntem îngrijoraţi, desigur, acesta este un risc, deocamdată este un scenariu ipotetic, dar dacă operaţiunile militare se deplasează mai departe spre sud-vestul Ucrainei şi spre Odessa, atunci sigur că suntem foarte îngrijoraţi, mai ales ţinând cont de faptul că sunt trupe (ale Rusiei – n.n.) pe teritoriul regiunii secesioniste Transnistria. Facem tot posibilul pentru a menţine pacea şi stabilitatea şi pentru a ne asigura că luptele nu escaladează”, a explicat premierul Natalia Gavrilița.

La acest moment, Republica Moldova încearcă să atenueze implicațiile economice ale războiului din Ucraina, “care sunt o problemă nu doar pentru Republica Moldova”.

Natalia Gavrilița a explicat că Republica Moldova a fost surprinsă, ca întreaga lume, de declanșarea războiului în Ucraina. Războiul a început la 24 februarie 2022. Imediat după aceea, Republica Moldova a început să-i ajute pe cetățenii Ucrainei. Natalia Gavrilița a subliniat că Republica Moldova a primit 500.000 de refugiați din Ucraina. Astfel, ea devine țara cu cel mai mare număr de refugiați primiți, raportat la numărul propriu de locuitori.

“Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată economic de acest război”, a afirmat premierul de la Chișinău.

Obținerea statutului de candidat oficial la aderarea la UE este o victorie importantă pentru Republica Moldova. “Cetățenii noștri au așteptat de multă vreme această victorie dar este un lucru nefericit că ea vine într-un context atât de complicat în regiune și în vremuri atât de oribile pentru Ucraina”, a explicat șefa guvernului de la Chișinău.

După cum se știe, Republica Moldova a obținut statutul de candidat oficial la integrarea în UE simultan cu Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă