18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrecia trebuie să îşi restructureze cât mai curând datoriile

Grecia trebuie să îşi restructureze cât mai curând datoriile

Datoriile Greciei sunt atât de mari încât autorităţile de la Atena nu vor putea să îşi respecte obligaţiile financiare fără o restructurare a acestora şi, cu cât mai repede va avea loc cu atât vor fi mai mici pierderile investitorilor, potrivit analiştilor institututului de cercetări Bruegel.
Comisia Europeană a prognozat în noiembrie că datoria publică a Greciei va creşte în acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB şi apoi la 156% în 2012.

“Credem că datoria Greciei este nesustenabilă, ar trebui să fie restructurată şi este mai bine să se întâmple acum decât mai târziu”, a declarat Zsolt Darvas, analist la Bruegel, care pregăteşte o cercetare pe această temă împreună cu alţi doi membri ai institutului, Jean Pisani-Ferry şi Andre Sapir, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Cercetările acestui institut sunt deseori reflectate în deciziile oficialilor zonei euro.
Darvas a arătat că, presupunând că datoria Greciei ar fi redusă la 90% din PIB, scăderea valorii obligaţiunilor deţinute de investitori privaţi şi de către Banca Centrală Europeană (BCE) ar fi, în acest an, de 40%.

Dacă se va aştepta până în 2013, pierderea ar fi de 60%, întrucât datoria va creşte, a spus el.
Restructurarea este necesară întrucât numai pentru stabilizarea datoriei Greciei la nivelul actual guvernul ar trebui să obţinuă un excedent bugetar de 8,6% din PIB, în loc de un deficit primar (excluzând dobânzile şi datoriile) de 1,2% anticipat de Comisia Europeană pentru acest an.
Pentru reducerea datoriei, excedentul primar ar trebui să fie chiar mai mare, cu circa cinci puncte procentuale, iar Darvas crede că este prea mult.

Versiunea finală a raportului urmează să fie publicată săptămâna viitoare, înainte de reuniunea liderilor Uniunii Europene de pe 4 februarie.
Potrivit Comisiei, la summit trebuie să se decidă majorarea Fondului European de Stabilitate Financiară şi extinderea prerogativelor acestuia.

Grecia a negat în repetate rânduri că pregăteşte o restructurare a datoriilor, iar Comisia a anunţat că nu se discută un astfel de scenariu, deoarece consecinţele ar fi prea periculoase în privinţa efectelor de extindere a problemei.
Darvas crede că investitorii au luat deja în calcul un astfel de scenariu, astfel încât consecinţele nu ar fi atât de grave.

Cele mai citite

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...
Ultima oră
Pe aceeași temă