29.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuropa în şoc: Grecia se mai gândeşte dacă acceptă colacul de salvare...

Europa în şoc: Grecia se mai gândeşte dacă acceptă colacul de salvare al UE. Asta ar putea arunca Europa într-o nouă criză

Premierul grec Giorgios Papandreou i-a şocat pe liderii europeni după ce a propus ca ţara sa să organizeze un referendum cu privire la înţelegerea pe tema datoriei care a fost luată la ultimul summit de la Bruxelles, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Un vot negativ din partea grecilor pe acest subiect ar putea redeschide săptămâni de noi negocieri despre salvarea economiei statului elen.

Bursele au reacţionat imediat la acestă veste. La New York, bursa Dow Jones a înregistrat o cădere serioasă în momentul în care planul s-a aflat planul lui Papandreou. Euro a căzut cu două procente în faţa dolarului, iar induxul de volatilitate american, cunoscut sub denumirea de „indexul fricii”, a urcat cu 22 la sută în cea mai mare creştere de la mijlocul lunii august.

Ceea ce este şi mai surprinzător este faptul că Papandreou nu a dat detalii suplimentare legate de presupusul referendum, cu toate că ministrul de Interne, Haris Kastinidis, a spus că cel mai probabil va avea loc în luna inuarie.

Grecia pregăşte aceste referendum, în ciuda faptului că, în urmă cu o săptămână, sub presiunea liderilor mondiali care se temeau de consecinţele crizei datoriilor din Europa, liderii zonei euro au reuşit să ajungă la un compromis şi să taie cu 50 de procente datoria Greciei şi să suplimenteze cu fondul de salvare european, înfiinţat anul trecut împreună cu Fondul Monetar Internaţional.

Grecii deja şi-au manifestat deja nemulţumirea faţă de pachetul de salvare. Sondajele de opinie au arătat că 60 la sută dintre greci consideră că nu este benefic pentru ţară, făcând referendumul un joc cu mize mari pentru guvernul socialist.

În majoritatea sondajelor, alegătorii greci şi-au manifestat susţinerea faţă de rămânerea în zona euro, arătându-se nemulţumiţi în acelaşi timp de măsurile de austeritate pe care Grecia a fost nevoită să le ia. Tăierile din sectorul public, reducerea pensiilor şi a salariilor, impunerea de noi taxe şi privatizarea aeroporturilor, a urnizorului grec de apă şi a serviciilor poştale sunt parte a înţelegerii convenite de guvernul lui Papandreou.

Dezvăluindu-şi planurile pentru referendum, Papandrou a spus că: „Cetăţenii sunt sursa puterii şi şi vor fi chemaţi să spună „da” sau „nu”. Nu trebuie ca alţii să să decidă în locul lor, avem încredere în popor. Credem în participarea democratică. Nu ne este frică de ea. Poporul va fi întrebat dacă vor să adopte pachetul sau să-l respingă. Acest vot de încredere va fi piatra de temelie pe care vom construi o nouă structură, o nouă Grecie”.

Ministrul de finanţe grec, Evangelos Venizelos, a spus că sufragiul popular, al doilea care va fi organizat după reinstalarea democraţiei în ţară, din 1974, după căderea dictaturii militare, va scoate în evidenţă dorinţa grecilor. „Vor grecii să rămână în Europa, cu euro, într-o ţară care să aparţină lumii dezvoltate, sau vor să se întoarcă în anii 60? Cred ei că este bine să datoreze o sută de miliarde de euro băncilor sau nu consideră că este bine să trăieşti cu o asemenea datorie?

Într-un discurs în faţa membrilor socialişti ai Parlamentului, Papandreou a spus, de asemenea, că va căuta un vot de încredere. Guvernul său se confruntă cu o criză profundă de încredere mai ales din cauza măsurilor de austeritate dure care, cel mai probabil, vor face ca ţara să fie, pentru al patrulea an consecutiv, în recesiune în 2012.

Partidele de opoziţie din Grecia au protestat împotriva organizării referendumului care ar presupune riscuri uriaşe. Potrivit unui purtător de cuvânt al Partidului Noua Democraţie, principalul partid de opoziţie conservator, Papandreou „este periculos, se joacă cu statutul Greciei de membru al UE ca şi cum ar da cu banul“.

Analiştii sunt de aceeaşi părere. Raoul Ruparel, şeful departamentului de cercetare economică al think-tankului antifederalist Open Europe, este de părere că: „dacă Grecia votează „nu” la referendum, statul elen ar putea să rămână fără fonduri şi fără guvern fiind pe marginea defaultului şi o probabilă ieşire din zona euro. Este adevărat că poporul grec trebuie să îşi exprime părerea, dar zona euro ar trebui să se pregătească pentru un vot negativ şi să se gândească la măsuri pentru o Grecie falită şi fără bun simţ, care probabil vor include şi posibilitatea de a părăsi zona euro.”

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 830. Rusia atacă folosind armament produs în Iran, Coreea de Nord și China

În condițiile în care regimul Putin acuză Occidentul că oferă sprijin militar Ucrainei, Rusia atacă Ucraina folosind armament produs în Iran sau în Coreea...

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici, anunță un comunicat de presă difuzat pe internet de Statul Major al Forțelor...

CEDO obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro unei femei transgen

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat o decizie care obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro, plus cheltuieli de...
Ultima oră
Pe aceeași temă