22.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEstimarea de profit a industriei aeriene, redusă din cauza crizei din Ucraina

Estimarea de profit a industriei aeriene, redusă din cauza crizei din Ucraina

IATA a redus estimarea de profit a industriei aeriene, din cauza crizei din Ucraina. Astfel, transportatorii aerieni vor înregistra în acest an un profit net cumulat de 18,7 miliarde de dolari, redus cu 5% faţă de o estimare anterioară, din cauza tensiunilor geopolitice din Ucraina şi alte regiuni şi a încetinirii creşterii economice în ţările emergente, informează Mediafax.

Veniturile operatorilor vor atinge aproximativ 745 de miliarde de dolari, cu 2 miliarde de dolari mai mult faţă de estimarea precedentă a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA), relatează Bloomberg.

“Revizuirea poate fi consideră un reglaj. Imaginea de ansamblu este pozitivă. Profitabilitatea este o realizare majoră, având în vedere restructurarea care a avut loc în sectorul aerian”, a declarat directorul general al IATA, Tony Tyler.

Preţul petrolului va creşte în acest an la un nivel mediu de 108 dolari pe baril, urmând să fie cu 3,5 dolari peste nivelul anticipat anterior, astfel încât costul suportat de operatorii aerieni pentru carburanţi va fi cu circa 3 miliarde de dolari mai mare, consideră IATA.

Aproximativ 30% din costurile suportate de companiile aeriene sunt reprezentate de costul carburantului, dar redresarea economică sporeşte cererea la un nivel care compensează în mare măsură impactul cotaţiei mai mari a petrolului, provocată de instabilitatea politică.

Operatorii nord-americani vor avea cea mai mare contribuţie la profitabilitatea sectorului aerian internaţional, urmând să obţină în acest an 8,6 miliarde de dolari, cu 300 de milioane de dolari mai mult faţă de estimarea anterioară a IATA, ca efect al formării American Airlines Group, prin fuziunea AMR cu US Airways Group.

Fuziunea, care a creat cel mai mare operator aerian la nivel mondial, a avut loc după preluarea Northwest Airlines de către Delta Air Lines şi fuziunea UAL cu Continental Airlines.

Transportatorii aerieni europeni vor înregistra un profit net de 3,1 miliarde de dolari în 2014, cu 100 de milioane de dolari mai puţin faţă de estimările anterioare ale IATA, iar operatorii din regiunea Asia-Pacific vor câştiga 3,7 miliarde de dolari.

Instabilitatea de pe pieţele valutare a afectat perspectivele de creştere în India, Indonezia şi într-o mai mică măsură China.

Profitul net al operatorilor din America Latină va urca de peste două ori în acest an, la 1 miliard de dolari, dar va fi cu 200 de milioane de dolari mai mic comparativ cu estimările iniţiale ale IATA.

Numărul pasagerilor va creşte în medie cu 5,4% pe an până în 2017, la 3,91 miliarde de călători, datorită avansului din Orientul Mijlociu şi Asia-Pacific.

Preţul petrolului West Texas Intermediate cu livrare în aprilie, de referinţă pe piaţa americană, este în declin cu 2,27 dolari, respectiv 2,2%, la 97,74 dolari pe baril.

Declinul a fost provocat de datele privind creşterea stocurilor în SUA, săptămâna trecută, la cel mai ridicat nivel după 13 decembrie

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa londoneză, este în scădere cu 35 de cenţi, la 108,2 dolari pe baril.

Rusia a prelua controlul asupra Crimeei, unde a trimis circa 19.000 de soldaţi, potrivit estimărilor autorităţilor ucrainene, declanşând cea mai gravă criză în relaţiile cu Occidentul de după Războiul Rece.

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

Gabriela Firea vrea să facă metrou până în orașul Voluntari, unde e primar soțul, Florentin Pandele

Gabriela Firea anunță că, dacă va fi din nou aleasă primar general al Capitalei, va prelungi metroul din București până în orașul Voluntari, unde...

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă