20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia intra in zona de alarma

Economia intra in zona de alarma

Accelerarea inflatiei in octombrie la un nivel nemaiintalnit in ultimele 16 luni confirma ingrijorarile analistilor marilor agentii de rating, apasa pe aversiunea fata de risc a investitorilor straini, care depreciaza leul, erodeaza puterea de cumparare a oamenilor si ar putea scumpi creditele.

Marko Mrsnik, analist al prudentei agentii de rating Standard&Poor’s, a observat ca inflatia marita se datoreaza socului cresterii preturilor alimentelor, resimtit in toata lumea si in special Europa Centrala si de Est. S&P anticipa deteriorarea inflatiei, pe care a luat-o in calcul la ultima coborare a perspectivei de rating a Romaniei. Analistul Kenneth Orchard de la Moody’s considera ca este normal ca in Romania, dupa patru ani de temperare a inflatiei, sa apara derapaje, constata ca economia are toate semnele care descriu o supraincalzire, dar nu intrevede in urmatorii doi ani vreo criza severa.
Analistii diviziilor de banci de investitii, oarecum la dispozitia clientilor care joaca in piata valutara pe leu, avertizeaza ca urcarea inflatiei ar putea avea ca efect devalorizarea leului, deoarece investitorii straini simt o aversiune sporita fata de risc in acest moment, marcat de problemele din piata financiara internationala.

 

Inflatia, care a urcat ieri la cel mai inalt nivel al ultimelor 16 luni, impulsionata de cresterea preturilor alimentelor si de majorarea tarifelor la gaze, a ridicat nervozitatea investitorilor straini, care au coborat cotatia leului la cea mai joasa valoare a anului. Banca centrala a afisat un curs de 3,4414 lei/euro, cel mai jos din acest an. Leul revine astfel in apropierea cotatiei afisate in urma cu aproape un an, in 29 noiembrie 2006. De altfel, deprecierea leului din ultimele trei luni a scumpit marfurile si serviciile exprimate in valute. In calculul inflatiei conteaza si faptul ca facturile de telefon, chiriile si accizele la carburanti sunt exprimate in euro si sunt platite in lei.

Urcarea inflatiei la un nivel anual de 6,8% in octombrie nu a surprins piata financiara, se datoreaza socului cresterii preturilor alimentelor, resimtit in toata lumea, si a fost stimulata de deprecierea leului inceputa in luna iulie, a spus, ieri, Marko Mrsnik, analist la Standard&Poor’s. "Inflatia e in esenta o privire aruncata in urma. Aceste elemente care nu au fost remarcate pana acum sunt inca in sistem si se vor mentine acolo ceva timp", a avertizat analistul S&P.
In opinia lui Mrsnik, inflatia mare are inconvenientul unui mediu economic cu dezechilibre aflate in crestere. "Situatia se deterioreaza in contextul expansiunii deficitului de cont curent, al celui fiscal si al maririi salariilor. Dar am inteles ca autoritatile de la Bucuresti isi reconsidera tintele de deficit fiscal, ceea ce este o veste foarte buna", a mai spus Mrsnik. Standard&Poor’s a coborat in 5 noiembrie perspectiva ratingului atribuit Romaniei de la stabil la negativ, citand presiunile inflationiste si adancirea deficitului de cont curent si al celui fiscal.

Analistul Kenneth Orchard de la Moody’s observa ca o multime de factori au influentat preturile in toata Europa Centrala. "Urcarea preturilor alimentelor si scumpirea considerabila a energiei au ridicat inflatia in toata Europa Centrala si de Est. Romania a fost afectata si de seceta severa, a avut de altfel o reducere semnificativa in ultimii patru ani a inflatiei si un puseu inflationist este un fenomen normal pentru o tara aflata in tranzitie", a adaugat Orchard.
Totusi, spune analistul agentiei de rating Moody’s, cresterea salariilor, relaxarea fiscala si adancirea deficitului de cont curent descriu semnele unei supraincalziri a economiei. "Avem unele ingrijorari legate de o crestere a dezechilibrelor, dar acestea sunt normale pentru o tara cum e Romania, aflata in tranzitie. Nu se intrevede nici o criza majora a economiei romanesti in urmatorii doi ani", a mai spus Orchard, care a avertizat insa ca guvernul trebuie sa stapaneasca deficitul fiscal.

Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), vede in inflamarea preturilor un semnal adresat bancii centrale pentru a mai urca dobanda de politica monetara si estimeaza o temperare a inflatiei in ultimele doua luni, acompaniata de fluctuatii ale monedei nationale.
"La finalul anului 2007, ne asteptam la o inflatie situata undeva intre 5,7% si 6%. Depinde mult de evolutia cursului leului si de intensitatea cu care banca centrala va steriliza excesul de bani", spune Anghel. Pentru a atinge acest nivel ar trebui ca pasul lunar al inflatiei sa fie de 0,4%, in urmatoarele doua luni, nivel suficient, date fiind inflatia ridicata din noiembrie si decembrie 2006, adauga Anghel. Economistul-sef al BCR estimeaza pentru finalul anului un curs de 3,40 lei/euro, datorat influentelor banilor trimisi de sarbatori de romanii care lucreaza in strainatate si ale primelor acordate de companii. "Actualul nivel al leului este bun pentru exportatorii care vor sa-si acopere riscul valutar cu operatiuni forward", a mai spus Anghel.

Impactul brutal al inflatiei se reflecta la nivelul omului simplu, deoarece ii erodeaza capacitatea de a cheltui pentru consum, spune Lars Christensen, senior economist la Danske Bank. "Omul de pe strada e din ce in ce mai preocupat de ceea ce se intampla in economie, totodata e mai sceptic. Increderea lui e esentiala pentru articularea oricarei politici economice", spune Christensen. Pe de alta parte, "aproape toate tarile din Europa Centrala si de Est au deficite de cont curent in crestere si inflatie in urcare, ceea ce face ca investitorii straini sa considere ca sunt economii riscante". In opinia economistului de la Danske Bank, aversiunea fata de risc a investitorilor de portofoliu va cobori leul la un nivel de 3,50 lei/euro in urmatoarea luna. "Romania, la fel ca toate tarile din CEE, face fata presiunilor inflationiste, care vor reduce consumul, unui risc monetar sporit, care ar putea devaloriza monedele, si posibilitatii unei inversari a evolutiei pietelor imobiliare", a avertizat economistul Danske Bank.

 

Cele mai citite

Încă un sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Numărul sportivilor care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris a ajuns la 89, după ce triatlonistul român de origine franceză Felix...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă