16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCursul a încheiat şedinţa în creştere uşoară, la 4,3425 - 4,3450 lei/euro

Cursul a încheiat şedinţa în creştere uşoară, la 4,3425 – 4,3450 lei/euro

Cursul a încheiat şedinţa în creştere uşoară, la 4,3425 – 4,3450 lei/euro, într-o piaţă cu volume reduse de valută tranzacţionată şi unde în prima parte a zilei cotaţiile au coborât uşor sub 4,3400 lei/euro.

Cotaţiile de la finalul şedinţei sunt cu 0,4 bani peste închiderea sesiunii de joi, de 4,3385 – 4,3410 lei/euro.

În prima parte a zilei, paritatea a scăzut până la un minim de 4,3365 – 4,3385 lei/euro, susţinută, indirect, de o uşoară întărire a euro în raport cu dolarul.

Totuşi, spre finalul şedinţei, rata de schimb leu/euro a revenit peste 4,3400 unităţi, în condiţiile în care euro a pierdut câştigul din prima jumătate a zilei în raport cu dolarul. Mişcările cursului euro/dolar au efecte şi asupra ratei de schimb leu/euro, întrucât moneda unică este considerată mai riscantă decât dolarul, însă, mai sigură decât leul şi alte valute din regiune.

“Aprecierea leului şi a euro din prima parte a şedinţei a fost determinată de un uşor optimism al jucătorilor care au văzut un semnal bun în decizia summit-ului UE de a crea o uniune fiscală. Un alt factor pentru aprecierea euro a fost şi o ştire potrivit căreia China va constitui două fonduri de 300 miliarde dolari, unul destinat Europei şi unul SUA. Se pare că jucătorii credeau că banii aceia vor fi cumpăraţi din piaţă şi asta va duce la aprecierea dolarului şi a euro, însă, în a doua parte a zilei, după ce au «digerat» aceste informaţii, jucătorii s-au gândit că poate banii aceia deja au fost schimbaţi şi sunt deja în rezerva valutară a Chinei. Astfel, euro a pierdut câştigul din prima parte a şedinţei”, a afirmat un dealer.

Liderii europeni au convenit, joi seară, la summit-ul UE de la Bruxelles măsuri fiscale stricte pentru statele din zona euro, însă nu au reuşit să se pună de acord pe modificarea Tratatului UE. Astfel, măsurile vor fi incluse într-un tratat separat, la care vor subscrie ţările din zona euro şi alte nouă state care doresc să se alăture iniţiativei, inclusiv România.

Printre măsurile convenite se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale.

Cursul de referinţă afişat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut, vineri, cu 0,32 bani, la 4,3397 lei/euro, şi a atins cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni, datorită unui uşor optimism al jucătorilor de pe pieţele externe.

Un curs de referinţă mai redus decât cel de vineri a fost publicat de BNR la 31 octombrie, când euro a fost cotat la 4,3243 lei. Banca centrală a aunţat, joi, o rată de schimb de 4,3429 lei/euro.

Leul s-a depreciat, însă, în raport cu dolarul, paritatea avansând cu 0,31 bani, de la 3,2421 lei/dolar, la 3,2452 lei/dolar.

Totodată, moneda naţională a scăzut şi în faţa francului elveţian, BNR anunţând un curs de referinţă de 3,5136 lei/franc. Rata este cu 0,31 bani peste paritatea oficială afişată de joi, de 3,5105 lei/franc.

Băncile comerciale au afişat vineri dobânzi de 5,6% – 6,1% pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, după ce joi acestea au fost de 5,59% – 6,09%. Totodată, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au avansat la 5,7% – 6,2%, de la 5,68% – 6,18%.

Cele mai citite

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă