20.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum să iei un împrumut cu fonduri BEI ca să-ți dezvolți mica...

Cum să iei un împrumut cu fonduri BEI ca să-ți dezvolți mica afacere

 

Micii întreprinzători pot solicita credite cu o dobândă avantajoasă la CEC Bank, instituție financiară ce a obținut un împrumut de 100 milioane de euro de la BEI pentru creditarea IMM-urilor și primăriilor.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă CEC Bank un împrumut de 100  mili­oane euro pentru cofinanţarea proiectelor IMM-urilor și întreprinderilor de dimensiune medie ce își desfășoară activitatea în indus­trie, servicii turism și infrastructură. De asemenea, banii pot fi accesați și de administraţiile publice locale. „Banii nu vor fi împărțiți între IMM-uri și primării. Cine vine primul și solicită finanțare și este eligibil obține împrumutul. Am deschis această linie de creditare de joi, 11 septembrie și se va închide atunci când vom epuiza toți banii de la BEI“, ne-a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.

Împrumuturile se acordă în lei sau euro, cu o valoare de 50-100% din costurile eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 12,5 milioane euro. Valoarea maximă a proiectului trebuie să fie de 25 milioane euro. Creditele au o maturitate de 12-15 ani, cu până la 4 ani de graţie, iar costurile presupun o marjă de dobândă cu 0,5 puncte faţă de împrumuturile standard.

De ce este mai avantajos un astfel de împrumut cu bani de la BEI? „Dobânda de bază este mai mică decât în cazul celorlalte credite. Însă dobânda variază în funcție de bonitatea și istoricul clientului“, nuanțează Radu Graţian Gheţea.

Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte BEI şi responsabil pentru operaţiunile de creditare în România, a declarat că: „Împrumutul este destinat să sprijine în principal IMM-urile care reprezintă coloana vertebrală a economiei româneşti, atât din perspectiva creării de noi locuri de muncă, cât şi a creşterii economice“. Acesta a precizat că 100 milioane de euro reprezintă limita maximă pe care BEI a acordat-o cu împrumut unei bănci din România.

Analiza dosarului nu durează mai mult de 8 zile

Președintele CEC Bank explică faptul că nu se finanțează anumite tipuri de proiecte sau de investiții. „De aceea nu vorbim despre cheltuieli eligibile ca în cazul fondurilor europene. Însă acești bani pot fi utilizați și în combinație cu fondurile europene dacă banca și clientul ajung la concluzia aceasta“, arată Ghețea. În ceea ce privește documentele necesare acordării împrumutului, acestea sunt aceleași cu cele solicitate de bancă pentru cre­ditele destinate IMM-urilor. Conform președintelui băncii, analiza dosarului nu durează mai mult de 7-8 zile, de la momentul depunerii ultimului act solicitat de reprezentanții CEC Bank.

Anterior BEI a acordat un împrumut de 45 mi­lioane de euro CEC Bank, care a permis  finanţarea  IMM-urilor şi a societăţilor româneşti de dimensiune medie. Banii au fost utilizați pentru implementarea a peste 100 de proiecte aparţinând IMM-urilor care activează în diverse domenii, cum ar fi: producţie, agricultură, comerţ, servicii, construcţii sau producere de energie verde.

În prezent, BEI finanţează IMM-urile româneşti prin intermediul a 14 intermediari financiari, care operează atât în sectorul public, cât şi în cel privat.  

Cele mai citite

Legendarul Claudio Ranieri s-a retras din fotbal cu o înfrângere

Cagliari a fost învinsă pe teren propriu de Fiorentina, cu scorul de 2-3, în etapa cu numărul 38 din Serie A. Acesta a fost...

DGA și mascații au descins la Râmnicu Sărat! Acuzații de corupție

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale al IPJ Buzău, au...

Ministrul Apărării, despre sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Sprijinul "ferm" pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt "esenţiale", pe termen scurt...
Ultima oră
Pe aceeași temă