Dependenţa României de capitalul străin, o bună parte din el compus din fonduri speculative, a adus economia locală în pragul unui colaps la jumătatea anului 2009. “România a fost foarte aproape de un infarct economic în 2009, adică de oprirea bruscă a intrării de capitaluri străine (sudden stop), sau chiar de retragerea acestora”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu la forumul Finance 2011 organizat de Forum Invest. Potrivit oficialului băncii centrale, nivelul mediu anual al intrărilor de capital străin a scăzut de la 16 miliarde de euro în perioada 2005-2008 la doar 5 miliarde de euro în 2009 şi 2010.
Viaţa bună pe datorie dăunează grav economiei
Guvernatorul vede perioada 2005-2008 ca un contraexemplu pentru ce ar trebui să facă un Guvern responsabil. Executivul Tăriceanu a dus atunci o politică prociclică, de relativă relaxare fiscală, care a permis dezvoltarea peste potenţial a economiei. “În perioada 2006-2008 am auzit această vorbă.
Dacă avem deficite fiscale mici, de ce vine Banca Naţională şi se bagă peste politicile noastre. Cred că trebuia să ne uităm la deficitul structural. Ai creşteri economice de 7-8% când tu ai potenţial pentru doar 5%.
Din 2006, deficitul nostru structural a fost de peste 4% şi în 2008 a ajuns aproape la 9%”, a spus Guvernatorul. În opinia acestuia, perioada în care mixul de politici macroeconomice(politica fiscală a Guvernului şi politica monetară a BNR) a funcţionat cel mai bine a fost cea dintre 2000 şi 2004.
Istoria se repetă. Decizii “bălbâite” ale Guvernului Boc
Nici nu a ieşit bine din recesiune şi economia româniei se confruntă cu problemele specifice perioadei de boom adică intrări masive de capital speculativ şi inflaţie. “Este probabil să intrăm într-o nouă perioadă, în care în România vor intra masiv capitaluri, suişuri şi coborâşuri …Vom încerca, bineînţeles, să atenuăm volatilitatea cursului de schimb… Dacă intrările de capital vor fi foarte mari, acumularea de rezerve excedentare (noi avem deja rezerve excedentare) şi crearea de lichiditate în lei prin intervenţii directe este o iluzie “, a mai spus Isărescu.
Pe de altă parte, guvernatorul BNR, a adresat o critică directă guvernului Boc spunând că majorarea TVA a fost o decizie “bâlbâită” care a amânat revenirea economiei.
Mesajele guvernatorului
– Sectorul public trebuie să facă loc treptat sectorului privat în dezvoltare, „pentru că acesta este viitorul României”
– Va urma o perioadă cu intrări mai mari de capital în România, iar banca centrală va încerca să atenueze volatilitatea cursului de schimb
– Majorarea TVA a fost o bâlbă a Guvernului care a împiedicat economia să iasă din recesiune
– Trebuie evitată dezvoltarea exagerată a sectorului public, mai ales pe partea de protecţie socială, ca în 2005-2008
– România nu mai poate urma, fără riscuri, modelul din 2005-2008, bazat pe dezvoltare peste potenţial prin stimularea consumului pe datorie