12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCu cât va creşte economia în 2012?

Cu cât va creşte economia în 2012?

Prognozele optimiste, de 4%, încep să fie corectate la 3% sau chiar mai puţin.

Şansele ca economia românească să-şi reia creşterea economică viguroasă de anul viitor sunt din ce în ce mai mici şi chiar prognozele oficiale încep să fie mai temperate. De creşterea PIB depinde dacă anul electoral 2012 va avea sau nu încă un buget de austeritate.

Preşedintele Comisiei de Prog­noză, Ion Ghizdeanu, a declarat că speră ca anul viitor creşterea economică să ajungă pe palierul de 3%, faţă de estimarea anterioară de 4%, în condiţiile în care mediul internaţional este nefavorabil. „În acest moment, mediul internaţional pare nefavorabil. Deci, pentru anul viitor pare că vom avea o creştere economică moderată, bună, consider că mai bună decât anul acesta. Şi anul viitor va fi pe creştere, problema va fi nivelul creşterii. Nu este nici un element de teamă legat de creşterea economică. Toată lumea estimează o creştere economică de 2,5% – 3,5%”, a menţionat Ghizdeanu.

Vârf în agricultură

Performanţa foarte bună a agriculturii, care ar putea duce creşterea economică din acest an la 1,7%, limitează avansul PIB din 2012, prin efectul de bază, afirmă preşedintele CNP. „Avem prog­noza interimară de la Comisia Europeană şi apare stabilitate în 2011. Suntem în măsură să dăm prognoza interimară pe 2011. Având în vedere impactul foarte pozitiv al agriculturii, avem o estimare de 1,7% pentru acest an, faţă de 1,5% până acum. Pare, într-adevăr, că în 2012 sunt riscuri multe şi poate fi o încetinire, să vedem cât din impactul extern va fi compensat de cererea internă, de investiţii, de absorbţia fondurilor UE. Încă e prea devreme să dăm o estimare. Mai întâi trebuie să introducem în model modificările operate pentru acest an”, a declarat Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Şeful CNP a arătat că o nouă prognoză pentru anul viitor, care să cuprindă şi noile date aferente anului 2011, va fi gata abia la finele lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

Cum arată bugetul

 De creşterea economică depinde nivelul cheltuielilor bugetare care va fi stabilit pentru anul viitor. „Vom avea, la sfârşitul lunii octombrie, împreună cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, evaluarea prognozei de creştere economică pentru anul 2012, în raport cu care vom veni în Parlament cu proiectul de buget”, a spus premierul Emil Boc, într-un discurs susţinut în Parlament. Preşedintele Traian Băsescu le solicitase miniştrilor, luni, să pregătească pentru 2012 un buget „care să n-aibă nici o legătură cu alegerile”, respectiv care „să ia în considerare o creştere de 2 – 2,5%, dar bazată pe investiţii”.  FMI a menţinut estimările de creştere la 1,5% pentru acest an şi 3,5% pentru anul umător. La încheierea misiunii FMI la Bucureşti de la sfârşitul lunii iunie, instituţia financiară a anunţat 1,5% pentru acest an şi 3,5-4% pentru anul următor. 

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă