25.9 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza financiara se muta in Europa

Criza financiara se muta in Europa

» Grupul finaciar belgiano-olandez Fortis s-a prabusit la bursa si cauta ajutorul statului.

» Britanicii ar putea nationaliza banca ipotecara Bradford&Bingley.

Colapsul Washington Mutuals, considerat cel mai amplu faliment bancar al tuturor timpurilor, contamineaza si Europa continentala. In seara zilei de vineri, in care WaMu s-a prabusit, banca belgiano-olandeza Fortis, care a candidat pentru cumpararea BCR, a fost tinta unor zvonuri privind probleme financiare iminente, ceea ce a dus la caderea cu 20% a actiunilor sale la bursele din Bruxelles si Amsterdam, pana la o cotatie de 5,20 de euro, cea mai joasa din ultimii 15 ani.
Directorul general Herman Verwilst si-a anuntat demisia, iar analistii se asteapta la o interventie a statului belgian pentru a salva institutia. Sambata seara ministrul olandez de Finante, Wouter Bos, s-a intalnit la Amsterdam cu sefii bancii centrale olandeze, in timp ce, simultan, in Belgia s-a intrunit un consiliu de minstri restrans la care au participat reprezentantii autoritatilor de supraveghere a pietei financiare. N-a razbatut nici un detaliu despre eventuale decizii. Interesant este faptul ca Fortis a afisat un profit net de 1,6 miliarde de euro pentru primul semestru al anului, cu 3% mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut, insa si-a avertizat actionarii ca se misca intr-un mediu din ce in ce mai dificil.

In Marea Britanie problemele continua cu posibila nationalizare a bancii ipotecare Bradford&Bingley. Potrivit unei relatari a BBC, arbitrul pietei financiare britanice, Autoritatea pentru Servicii Financiare (FSA), si Ministerul Finantelor au decis sa gaseasca solutii pentru protejarea deponentilor, pe agenda fiind nationalizarea bancii si vanzarea agentiilor sale uneia dintre bancile interesate. Spaniolii de la Santander si bancile britanice HSBC si Barclays sunt interesate de reteaua bancara a B&B. In cazul preluarii de catre stat, conturile de economii in valoare de 24 miliarde lire sterline ar putea fi administrate in comun cu cele preluate de la Northern Rock.
Bancile europene ar putea prezenta surprize negative, deoarece deabia acum incep sa-si faca efectul expunerile lor pe piata americana, explica analistul Pierre Charlebois de la TradingPostFinancial.

"Economia americana este orecum echivalenta cu 25% din productia lumii, astfel incat orice se intampla acolo va avea un impact sever in restul lumii. Majoritatea economiilor lumii sunt direct afectate de cea a SUA la un interval intre 6 si 12 luni, asta in timpuri normale. In aceasta situatie de criza este clar ca efectele sunt accelerate", spune Charlebois.
Analistii romani se asteapta insa ca guvernele tarilor europene sa intervina pentru a salva un eventual colaps al bancilor mari. "Este de asteptat ca guvernele europene sa sustina sistemul bancar, eventual prin nationalizari, acolo unde nu se mai poate face nimic", ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani (AOAR) si membru in boardul BCR.

Fortis a ratat preluarea BCR
Dupa ce a candidat fara succes pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR), Fortis a deschis la finalul anului trecut o sucursala in Romania, care nu are insa o acoperire notabila in piata bancara. Desi a facut parte din consortiul care a preluat ABN Amro, Fortis nu controleaza afacerea din Romania, care a intrat in portofoliul Royal Bank of Scotland. Fortis a preluat controlul afacerilor ABN Amro din Belgia, Luxemburg si Olanda. In acest moment, piata financiara se asteapta la vanzarea detinerii in ABN Amro. Grupul financiar Fortis detine in Romania o companie de leasing, Fortis Lease, care nu reprezinta insa decat 0,2% din portofoliul grupului. Fortis Lease Romania are un capital de 32,93 milioane lei. "Din fericire, sistemul bancar romanesc nu este suficient de dezvoltat pentru a avea vreo expunere directa la criza actuala, care este de fapt un colaps al pietei instrumentelor finaciare sofisticate" ,spune Pogonaru. Riscurile nu trebuie insa minimalizate, adauga Pogonaru. El avertizeaza ca in Romania apar oferte care promit castiguri mari si imediate
prin cumpararea de actiuni "vedeta". "Sunt in piata oferte exotice, de tipul nu vreti sa fiti actionari la Google care trebuie cantarite cu atentie".

CONTROL

» Cinteza: Bancile romanesti n-au probleme
Piata bancara romaneasca nu are niciun fel de expunere directa la criza americana, iar intarzierile la plata creditelor sunt sub limita rezonabila, ne-a declarat Nicolae Cinteza, seful departamentului de supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR). "Nu am observat nicio tendinta de crestere a creditelor restante. Nu vad nici un risc de contaminare a bancilor romanesti la criza creditelor deoarece aici au fost obligate sa aibe provizioane, adica sa puna deoparte o suma care sa acopere o mare bucata din cat au imprumutat. In privinta problemelor bancilor mama, luam legatura constant cu toate autoritatile de supraveghere din tarile de unde sunt grupurile financiare mama si, deocamdata, avem asigurari ca acestea nu sunt in pericol", spune Cinteza.
seful supravegherii din BNR exclude si posibilitatea unor probleme aparute din finantari de la banci in necaz. "Mai mult trei sferturi (87%) din sumele atrase de bancile romanesti vin de la grupul mama ori acestea nu au probleme", spune Cinteza.

In cazuri extreme, spune Cinteza, cand bancile ar avea dificultati de finantare, BNR ar putea negocia cu bancile in nevoie posibilitatea ca acestea sa foloseasca o parte din banii din rezerva minima obligatorie.
"In Romania bancile nu se ating de 40% din totalul creditarii in valuta si de 20% din pasivele in lei. Deci, intr-o situatie cu totul speciala, si nu este acum cazul, BNR ar putea accepta temporar ca acestea sa nu constituie o parte din rezerva", a mai spus Cinteza.

Cele mai citite

Plecarea românilor la muncă sau la studii în străinătate poate fi transformată dintr-o pierdere într-o oportunitate, susține Iohannis

Președintele Klaus Iohannis este de părere că plecarea românilor la muncă sau la studii în străinătate poate fi transformată "dintr-o pierdere pentru România, într-o...

Banca Transilvania dă în judecată ANAF, după ce anul trecut a pierdut un proces cu statul

Banca Transilvania a deschis un proces împotriva ANAF în care contestă o decizie de impunere, după ce a pierdut deja procesul în toamna anului...

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni şi se încheie pe 14 iunie - prima etapă, potrivit metodologiei şi calendarului elaborate de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă