4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreditul in lei, recomandat de bancheri

Creditul in lei, recomandat de bancheri

» Desi statisticile arata o inclinatie mai mare a bancilor si clientilor catre creditul in valuta, creditarea in moneda locala este avantajoasa, intrucat elimina variatia cursului de schimb, sustin specialistii.

Ce este mai convenabil in momentul actual de instabilitate a pietei, sa contractam un credit in lei sau unul in valuta? In unanimitate,  bancherii afirma ca este bine sa ne imprumutam in moneda in care obtinem veniturile. "Atunci cand luam un credit si vrem sa decidem daca este mai indicat in valuta sau in lei, este bine sa tinem cont de moneda in care realizam veniturile. Foarte multi dintre doritorii de credite se uita, in general, la o perioada scurta si, chiar daca angajeaza un credit pe 20-30 de ani, fac calculul la rata in lei si la cea in valuta, iar cea in valuta bineinteles ca este mai mica", a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si CEC Bank, banca ce acorda preponderent credite in lei. Cu toate acestea, presedintele ARB a avertizat ca trebuie sa tinem cont de evolutia cursului valutar daca vrem sa luam un imprumut si sa luam in calcul trecerea la moneda euro anuntata pentru anul 2014.

"Un alt avantaj pentru creditele in lei este faptul ca ROBOR merge in jos, iar EURIBOR, desi merge in jos,  consider ca nivelul acestuia se apropie de limita minima", a adaugat Ghetea. In plus, dobanzile la credite vor ajunge sa se plaseze, la sfarsitul anului, la sub 14% pe an, iar  dobanzile la depozitele in lei vor continua sa scada, plasandu-se sub 10%, a mai spus Ghetea. El a explicat ca, intr-o economie in care criza economica se manifesta inca, este normal ca gradul de risc sa fie ridicat si bancile sa fie atente si reticente. si directorul general executiv al Piraeus Bank, Catalin Parvu, sustine ideea creditarii in lei, intrucat se elimina variatia cursului de schimb. Parvu sustine ca, in conditiile in care nivelul depozitelor este mai mic decat cel al creditelor, bancile comerciale isi finanteaza diferenta de la bancile-mama in euro, ceea ce face dificila creditarea in lei.

 

"Diferenta existenta intre depozite si credite trebuie finantata de undeva, si anume de la bancile-mama, iar fondurile de acolo sunt in euro. Nici o banca nu isi va asuma riscul valutar sa transforme resursele atrase in euro in lei, cu scopul de a acorda credite in lei", precizeaza Catalin Parvu. Totodata, directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, considera ca, pentru incurajarea creditarii in lei, banca centrala ar trebui sa reduca rezervele minime obligatorii la lei la 2%. "Daca Banca Nationala a Romaniei vrea sa incurajeze creditele in lei, atunci trebuie sa reduca rezervele minime obligatorii la 2%, nivelul pentru rezerve minime in zona euro. Aceasta ar fi o masura normala. Oricum, inflatia este in scadere si nu vad un impediment", a declarat Rekkers.

Pe de alta parte, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, vede o inclinatie mai mare a bancilor, dar si a clientilor, catre creditul in valuta si a aratat ca institutiile financiare practica marje prea mari pentru creditul in moneda nationala, descurajand astfel acest tip de imprumut. "Bancile omoara gaina care ar putea sa le aduca oua de aur. Ele sunt atat de concentrate pe creditarea in lei a sectorului guvernamental, incat este logic si firesc sa se intample asa (sa descurajeze creditul neguvernamental in lei – n.r.), din moment ce bancile pot investi fara risc in titluri de stat in moneda nationala si nu mai trebuie sa-si asume riscul cu clientii privati", a completat Lazea. Economistul-sef al BNR considera ca, in conditiile in care populatia isi reorienteaza economiile dinspre depozitele in lei spre cele in valuta, pe fondul fluctuatiilor puternice ale cursului valutar leu/euro, disponibilitatea bancilor de a acorda credite in moneda locala scade.

Cele mai citite

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă