30 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCont unic pentru plata impozitelor

Cont unic pentru plata impozitelor

» Contribuabilii vor intocmi doua ordine de plata: unul pentru bugetul de stat si unul pentru contributii sociale.
» Sistemul de depunere online a declaratiilor fiscale va fi extins in toata tara pana in a doua jumatate a anului 2008.

Pentru usurarea platii impozitelor si contributiilor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca incepand cu data de 1 septembrie a.c., plata tuturor obligatiilor cuprinse in formularul 100 – "Declaratii privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat" se va face intr-un cont unic deschis la unitatile trezoreriei statului. Metoda propusa are drept rezultat achitarea cu un singur ordin de plata a sumei totale aferente obligatiilor fiscale declarate in formularul 100 si utilizarea unui singur cont in care se realizeaza plata.

Metoda se va aplica la inceput pentru contribuabilii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: nu inregistreaza obligatii fiscale neachitate la data efectuarii platii in contul unic; depun formularul 100 in termenul legal; efectueaza plata integrala si in termen a obligatiilor declarate prin formularul 100, urmand a fi generalizata pentru toti contribuabilii incepand cu anul 2008.
"Aceasta masura presupune, in primul rand, debirocratizarea serviciilor ANAF. Astfel, daca un agent economic trebuia sa intocmeasca intre 10 si 50 de ordine pentru plata impozitelor si taxelor, din acest an, de la 1 septembrie, se vor intocmi doua ordine de plata, unul pentru bugetul de stat si unul pentru celelalte contributii sociale", a declarat Daniel Chitoiu, presedintele ANAF.

Declaratii fiscale online

Contribuabilii de la nivelul intregii tari vor putea depune declaratiile fiscale online, pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor (portalul ANAF) incepand din a doua jumatate a anului 2008, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu. "In prezent, ANAF lucreaza la crearea unei baze de date si speram ca sistemul sa fie implementat din ianuarie 2008. Dorim sa extindem sistemul de plata a declaratiilor on-line pana in a doua jumatate a anului 2008", a afirmat Chitoiu.

Contribuabilii din Bucuresti si judetul Ilfov au posibilitatea de depunere a declaratiilor in sistem online, incepand din 15 aprilie 2007. Pana in prezent au fost inregistrate un numar de 3.500 de cereri si au fost eliberate aproape 1.300 de certificate digitale necesare pentru depunerea declaratiei.
Presedintele ANAF a mai spus ca in perioada imediat urmatoare se va demara actiunea de reorganizare a structurilor teritoriale ale Agentiei, precum si ale Autoritatii Nationale a Vamilor.

Cele mai citite

Guvernul aprobă un sediu de standard NATO pentru Direcția Generală de Protecție Internă

Guvernul României aprobă construirea unui sediu, conform standardelor NATO, pentru Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din Ministerul Afacerilor Interne. Hotărârea de Guvern privind noul...

Fitch consideră că riscurile la adresa ratingului României sunt “în mare parte echilibrate”

Riscurile la adresa ratingului României sunt "în mare parte echilibrate", a declarat analistul agenţiei de evaluare Fitch Ratings, Greg Kiss, pentru Reuters, adăugând că...

Marcel Ciolacu anunță că ministerul Finanţelor şi ANAF vor fi reorganizate

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că Executivul continuăm procesul de reorganizare cu Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte instituţii guvernamentale. ”Continuăm astăzi procesul de reorganizare cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă