16.1 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompaniile mizeaza pe cresterea vanzarilor in 2010

Companiile mizeaza pe cresterea vanzarilor in 2010

» Desi 58% din manageri se asteapta la cresterea vanzarilor in perioada urmatoare, companiile continua sa isi limiteze cheltuielile.
» Oamenii de afaceri considera ca accesul la imprumuturile bancare a inregistrat o usoara relaxare, comparativ cu trimestrul al treilea al acestui an.

Desi datele statistice nu arata o imbunatatire a creditarii, companiile romanesti admit totusi ca accesul la imprumuturile bancare a inregistrat o usoara relaxare, comparativ cu trimestrul al treilea al acestui an. Studiile au aratat ca 75% din companiile prezente pe piata romaneasca considera ca imprumuturile bancare sunt mai accesibile comparativ cu luna septembrie, cand 54% din companii reclamau dificultatea obtinerii unui credit.
"Pe parcursul ultimului an, bancile au subliniat de multe ori ca inghetul de pe piata creditarii este in principal cauzat de cerere, in contextul in care tot mai putine companii se califica pentru obtinerea unui credit. Rezultatele studiului arata ca firmele indeplinesc acum mai usor criteriile de eligibilitate, pe masura ce perspectivele economice si financiare se imbunatatesc", a declarat George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

Analistii economici sustin ca este posibila o usoara imbunatatire a creditarii, gratie procesului de ajustare a dobanzilor. "Este posibil sa se produca o imbunatatire a creditarii in 2010, pentru ca, pe de o parte, bancile au inceput deja  sa reduca dobanzile, proces care va continua si anul viitor, iar pe de alta parte, populatia este inca reticenta in ce priveste creditarea, situatie care ar putea sa ii determine pe bancheri sa isi indrepte atentia catre companii", ne-a declarat analistul economic Aurelian Dochia. In acest context, studiul Deloitte Romania releva ca managerii companiilor romanesti considera ca economia are perspective mai bune fata de ultimele patru luni. "Sentimentul general este ca economia romaneasca are perspective mai bune in urmatoarele sase luni (50% din raspunsuri).

 

Aceasta proiectie macroeconomica optimista se transfera si la nivel individual, mai multi participanti fata de editia anterioara mizand pe cresterea vanzarilor in urmatorul an (58,4%, din care 16,7% se asteapta la o crestere semnificativa)", explica presedintele Deloitte. "Daca in Europa se confirma revirimentul, este posibil ca si in Romania sa vedem o usoara revenire a mediului de afaceri, in special in sectorul productiei. Sunt unele sectoare, precum serviciile, care depind de situatia inca incerta de pe piata interna si care si-ar putea continua declinul si in prima parte a anului 2010", considera analistul economic Aurelian Dochia.

Chiar daca se asteapta un usor reviriment, companiile isi mentin atitudinea prudenta cand vine vorba de cheltuieli, desi 58% din manageri se asteapta la cresterea vanzarilor in perioada urmatoare. "Mai multe companii se concentreaza pe produsele si serviciile existente, limitand inovatia pe acest segment in urmatoarele 12 luni. De asemenea, cheltuielile de capital, echipamente, sisteme IT, cladiri noi se vor mentine la acelasi nivel (54,2%, in crestere cu 12% fata de rezultatele din prima editie)", a adaugat Mucibabici.

Cele mai citite

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...
Ultima oră
Pe aceeași temă