13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăComisioanele s-au micsorat

Comisioanele s-au micsorat

Consecinta. Numarul tranzactiilor imobiliare intermediate de agentii s-a redus la jumatate, fapt ce a dus la negocieri mai drastice.

Daca in urma cu an comisionul agentiilor imobiliare era de 3% din valoarea de vanzare a locuintei, aplicat ambelor parti contractante, in prezent acesta este negociat pana la ultima virgula. In functie de suma tranzactiei, de notorietatea agentiei, de grila taxelor notariale si de disponibilitatea proprietarului la negociere, munca agentului poate fi rasplatita si cu pana la 2% din valoarea contractului.  
"Comisionul nu se comenteaza in tarile dezvoltate sau in agentiile mari", explica Marius Gheorghe, administratorul agentiei Marussi Investments din Bucuresti. Referindu-se la situatia din Romania, Marius Gheorghe precizeaza: "Acum se tine cont si de contextul economic. Daca suma tranzactiei depaseste 50.000 de euro, se ajunge la negociere. Limita maxima ramane la nivelul de 3% in cazul tranzactiilor mici".
Pe de alta parte, Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), spune ca negocierea comisionului "este o practica veche, si nu un apanaj al crizei economice". Clenciu explica fluctuatiile mari prin abordarea diferita a pietei imobiliare de catre fiecare agentie.

"Nu mai exista pretul zonei"

Ileana Simion, directorul agentiei Cityimobiliare din Bucuresti, crede ca factorul decisiv in achizitionarea unui imobil nu este comisionul. "Bani pe piata sunt. Nu s-au mai vandut apartamente din cauza ca este criza si oamenilor le este frica sa investeasca. Astfel, cei mai multi asteapta", declara Ileana Simion.
Situatia aceasta este valabila si pentru Constanta, unde cele mai multe intermedieri i-au avut drept protagonisti pe cei obligati de imprejurari sa vanda sau sa cumpere, ori pe oamenii care au avut economii.
"Am decis sa-mi vand apartamentul de doua camere si sa-mi cumpar altul mai mare", spune Ionut M., un constantean care a profitat de scaderea pietei imobiliare. "Aveam niste bani si decizia a fost una buna, mai ales ca ambele tranzactii au fost intermediate pentru un comision de 2%", completeaza vanzatorul.  
Liliana Bancila, administratorul agentiei Puls Imobiliar din Constanta, constata ca nu mai exista un tarif al zonei, iar raportul pret-calitate este mult mai echilibrat in prezent. Valoarea comisionului a fost si aceasta afectata, conform specialistului.
"Pentru un apartament de doua camere, situat pe Bulevardul Tomis (bulevard central in Constanta – n.r.), care in 2008 era 100.000 euro, acum 70.000 euro poate fi considerat un pret bun."

Previziuni pentru 2010

Desi specialistii nu se inghesuie sa prevada exact situatia pietei imobiliare in noul an, cei mai multi agenti imobiliari spera la o imbunatatire semnificativa in partea a doua a lui 2010. "Probabil 2010 va debuta cu un prim semestru in aceeasi nota cu 2009, marcat de stagnare, dar va urma o crestere in cel de-al doilea semestru", a declarat Cristian Clenciu.  
"Nu stiu daca va mai functiona Programul «Prima Casa», care este contestat chiar si de colegii mei", a precizat Liliana Bancila.

Cele mai citite

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă