16.1 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCE vrea revizuirea dimensiunii fondurilor de ajutor pentru zona euro

CE vrea revizuirea dimensiunii fondurilor de ajutor pentru zona euro

Comisia Europeană (CE) a cerut, joi, o reevaluare a tuturor elementelor fondurilor de ajutor fiannciar pentru zona euro, curente şi viitoare, incluzând dimensiunea acestora, pentru a convinge pieţele financiare că uniunea monetară poate răspunde la criza datoriilor, transmite Reuters, scrie Mediafax.

“Cer o reevaluare rapidă a tuturor elementelor legate de Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară şi a Mecanismului European de Stabilitate, pentru a asigura că dispun de mijloacele de a face faţă extinderii riscului”, a afirmat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, într-o scrisoare către liderii europeni.

Apelul acestuia survine în contextul avansului randamentelor obligaţiunilor Spaniei şi Italiei peste 6%, către valori considerate nesustenabile, care ar putea, dacă trendul actual se menţine, să forţeze aceste state să ceară împrumuturi de urgenţă prin Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară.

Grecia, Irlanda şi Portugalia depind deja de finanţări de urgenţă de la zona euro şi Fondul Monetar Internaţional.

Capacitatea actuală a Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară este prea redusă pentru a ajuta atât Spania, a patra mare economie a zonei euro, cât şi Italia, pe locul al treilea. Economiştii au estimat că fondul, a cărui valoare este de 440 miliarde de eruo, ar trebui să fie suplimentat, chiar până la de două ori nivelul actual.

Barroso nu a menţionat explicit majorarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară în scrisoare, dar un purtător de cuvânt al CE a clarificat, ulterior, că apelul include atât fondul actual cât şi Mecanismul European de Stabilitate, care îl va înlocui din 2013.

O reevaluare a fondurilor de ajutor financiar este necesară pentru că pieţele nu au încredere în capacitatea zonei euro de a face faţă crizei, care ameninţă acum state cheie ale uniunii monetare.

“Pieţele trebuie convinse că luăm măsurile necesare pentru a rezolva criza. Este clar că nu mai administrăm o criză aflată doar la periferia zonei euro”, a spus Barroso.

Şeful executivului comunitar a făcut un apel voalat şi la Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a ajuta la controlul crizei.

“Stabilitatea financiară din zona euro trebuie apărată, toate instituţiile Uniunii Europene trebuind să-şi joace rolul, cu deplina susţinere a statelor din zona euro”, a spus el.

Pieţele financiare se aşteaptă ca BCE să reia programul de achiziţie de obligaţiuni emise de statele cu probleme, cel puţin până când Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară va putea prelua oficial acest rol, pe parcursul acestui an. Noile atribuţii ale fondului, convenite la o reuniune de urgenţă privind criza din zona euro, trebuie aprobate de o parte a parlamentelor statelor din uniunea monetară.

Cele mai citite

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...
Ultima oră
Pe aceeași temă