16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe-ar însemna un impozit pe venit de 24%

Ce-ar însemna un impozit pe venit de 24%

Unele surse afirmă că Ministerul Finanţelor pregăteşte pentru 2016 un nou sistem de impozitare a veniturilor, de tip progresiv. Astfel, unele venituri ar putea fi impozitate şi cu 24%, potrivit Hotnews. Un asemenea scenariu este plauzibil, spun consultanţii fiscali. 

La zece ani de la introducerea cotei unice de 16%, România s-ar putea reîntoarce la impozitul progresiv pe venituri. Modificările ar urma să aibă loc nu atât de anul viitor, cât din 2016. Potrivit unor surse din interiorul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), un grup coordonat de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea (foto), lucrează la un proiect prin care cotele progresive privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice ar urca până la 24%, informează Hotnews.ro.

Petrescu: Nu am această intenţie

Informaţiile sunt respinse de către ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. Subliniind că vorbeşte în nume personal, aceasta a spus: ”Precizez ferm că, din punctul meu de vedere, nu există nici o intenţie cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16%”. Precizările au fost făcute imediat după ce Klaus Johannis, candidat al Alianţei Creştin-Liberale (ACL) în alegerile prezidențiale, a spus că, potrivit unor surse, MFP ar pregăti o modificare amplă a Codului Fiscal, care ar conduce la majorări de impozite şi taxe şi chiar la introducerea, începând din 2015, a impozitului progresiv.

În MFP ar exista o dorinţă de reformare a sistemului de impozitare a veniturilor. „Lucrăm în acest moment cu un grup de experţi cu ajutorul cărora să punem la punct acest impozit pe venitul global, urmând ca, pe măsură ce vom avansa, să punem în dezbatere publică aceste propuneri”, au declarat anumite surse pentru Hotnews.ro. Dacă proiectul viitorului impozit pe venit va fi gata până în vara viitoare, el ar putea fi inclus în bugetul pe 2016 şi, în cel mai optimist scenariu, ar putea fi aplicat din anul respectiv.

Unde este adevărul

Dacă ideea creşterii cotei de impozitare a veniturilor la 24% şi a introducerii impozitului progresiv pe venit din 2015 poate fi uşor respinsă de către oficialii Guvernului, nu la fel de uşor se poate nega afinitatea acestuia pentru impozitarea progresivă.

În Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, postată pe site-ul Ministerului Finanţelor în primăvara anului trecut şi aprobată tot în 2013 de Guvern şi Parlament, se afirmă, la capitolul privind „Tendințe ale principalelor taxe și impozite pe orizontul 2014-2017”, că se intenţionează „introducerea impozitului diferențiat pe venitul salarial cu deductibilități fiscale: cote 8%, 12% și 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit”.

Tranşele de 8%, 12% şi 16% nu au însă un efect neutru asupra încasărilor bugetare. Aplicarea acestora va lăsa bugetul fără resurse. Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru, şef al Consiliului Fiscal, spune că, pentru anul viitor, Guvernul va trebui să găsească în 2015 surse de majorare a veniturilor bugetare cu cel puţin 10 miliarde lei deoarece România şi-a asumat reducerea deficitului de la 2% la 1,4% din Produsul Intern Brut. În plus, ”mai avem şi un gol pe termen scurt de 5 miliarde lei de la reducerea CAS, astfel că avem de acoperit 10 miliarde lei. Dacă mai adăugăm şi cheltuielile sociale, indexarea pensiilor, se ajunge la 15 miliarde”, a arătat preşedintele Consiliului Fiscal.

Pachetul de impozitare ce prevede cele trei cote, respectiv 8%, 12% şi 16%, presupune cheltuieli suplimentare la buget de 3,6 miliarde lei, spune Gabriel Biriş, consultant fiscal. În acest context ar părea mai logică introducerea unei tranşe medii de 16%, urmând ca cea inferioară să fie de 8%, iar cea superioară de 24%. Aplicându-se veniturilor mari, cota de 24% ar aduce, teoretic, bugetului un spor de venituri mai mare decât pierderea rezultată din introducerea treptei de 8%.

Problema este însă că numărul celor care vor plăti cota superioară va fi mai mic decât numărul celor cărora li se vor aplica tranşele de 8% sau 16%. O creştere a impozitării ar determina o migrare a salariilor spre forme de retribuire mai puţin fiscalizate, precum contractele de colaborare, drepturile de autor etc.   

Cele mai citite

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...
Ultima oră
Pe aceeași temă