16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCanadienii, interesaţi să investească în Transilvania, în ciuda blocajului de la Roşia...

Canadienii, interesaţi să investească în Transilvania, în ciuda blocajului de la Roşia Montană

Investitorii canadieni sunt interesaţi să îşi sporească prezenţa în România, în contextul liberalizării schimburilor economice dintre Canada şi Uniunea Europeană. În prezent, cele mai importante afaceri canadiene din România sunt şi cele mai controversate.

Este vorba de proiectele miniere din Munţii Apuseni, propuse de Roşia Montană Gold Corporation şi de Deva Gold. Ambele proiecte au fost blocate în urma masivelor proteste publice îndreptate împotriva Guvernului Ponta. Însă există un interes mare al oamenilor de afaceri canadieni şi pentru domenii cum ar fi cel al producţiei industriale ori cel al IT-ului, a declarat la Cluj ambasadorul Canadei în România, Republica Moldova şi Bulgaria, Joanne Lemay.

Transilvania, în vizorul oamenilor de afaceri canadieni

Zona Transilvaniei se bucură de o mare atenţie din partea investitorilor canadieni. Pe lângă controversatele proiecte miniere din Munţii Apuseni, companiile canadiene sunt interesate de parteneriate şi în domeniul producţiei industriale. Astfel, o firmă din Cluj a cumpărat o licenţă canadiană pentru producerea de trenuri de mare viteză, care ar urma să fie livrate pe pieţele din România, din Balcani şi din fosta Iugoslavie.

Este vorba de compania Remarul 16 Februarie, care a cumpărat licenţa pentru fabricarea trenului Autorail Grande Capacite de la subsidiara franceză a companiei canadiene Bombardier Transportation.

Achiziţia a avut loc în anul 2010, dar compania clujeană încă nu a început producţia. În momentul în care aceste trenuri vor fi fabricate în Cluj, ele ar urma să genereze circa 2.000 de noi locuri de muncă directe.

Trenurile concepute de inginerii companiei canadiene au între 160 şi 220 de pasageri şi pot atinge o viteză de până la 160 de kilometri pe oră. În acest context, interesul oamenilor de afaceri canadieni este în creştere pentru România, a declarat la Cluj ambasadoarea regatului nord-american în România, Joanne Lemay. ”Sunt foarte multe domenii de interes în România. Am discutat despre IT, despre inovare, despre sectorul financiar, despre universităţi şi despre domeniul veterinar. Sunt domenii în care dorim să spargem gheaţa”, a spus diplomatul canadian.

Numărul companiilor canadiene înregistrate în Cluj este în creştere, însă valoarea capitalului investit este foarte mică, spune prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan. ”În judeţul Cluj avem 49 de companii canadiene, însă valoarea capitalului investit este de doar 100.000 de euro”, a spus prefectul de Cluj.

Dinamica raporturilor economice dintre România şi Canada ar putea fi influenţată în sens pozitiv, de eliminarea vizelor pentru cei care călătoresc în cele două state. Un alt factor care ar putea contribui la dinamizarea relaţiilor economice bilaterale este reprezentat de numeroasa comunitate românească din regatul nord-american. În Canada, trăiesc câteva sute de mii de români, care au emigrat peste Oceanul Atlantic în diferite perioade istorice. Mulţi dintre români sunt stabiliţi în regiunea francofonă a Canadei, care are un profil cultural foarte apropiat de cel european.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă