30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBursele asiatice şi petrolul în cădere, în pofida apelurilor la calm

Bursele asiatice şi petrolul în cădere, în pofida apelurilor la calm

Pieţele financiare asiatice şi-au continuat marţi scăderea, după ziua neagră înregistrată luni de bursele americane şi europene, în pofida mobilizării liderilor şi guvernatorilor băncilor centrale care încearcă să calmeze pieţele, îngrijorate de spectrul unei noi crize, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Bursa de la Tokyo a înregistrat o cădere de peste 4% la mijlocul şedinţei, bursa de la Hong Kong a scăzut cu până la 7,24% după deschidere, bursa de la Sydney a înregistrat o pierdere de 5% iar cea de la Seul 4,2%.

“Asiaticii acţionează în mod emoţional în loc să privească situaţia în mod raţional. Este o panică generală”, a declarat Chris Weston de la firma de brokeraj IG Markets cu sediul la Melbourne.

Cotaţia petrolului a continuat să scadă, în cursul schimburilor electronice derulate pe pieţele asiatice, barilul de ţiţei “light sweet crude” cu livrare în luna septembrie a coborât sub pragul de 80 de dolari în timp ce barilul de ţiţei Brent a testat pragul de 100 de dolari.

Aurul continuă să se bucure de statutul său de valoare de refugiu. Marţi, uncia de aur a atins o nouă valoare record la bursa de la Hong Kong, 1.726,30-1.727.30 dolari, după ce luni a trecut pentru prima dată pragul de 1.720 de dolari.

Pieţele financiare suferă în continuare de pe urma undei de şoc provocată vineri de decizia istorică a agenţiei de rating Standard and Poor’s care a retras SUA ratingul ‘AAA’. Decizia S&P se adaugă unei lungi liste de indicatori economici dezamăgitori în SUA şi temerilor referitoare la evoluţia crizei datoriilor suverane din Europa.

Luni, bursa de la New York a înregistrat cea mai neagră şedinţă de după luna decembrie 2008. Indicele Dow Jones a căzut cu 5,55% pentru a termina sub pragul de 11.000, pentru prima dată în ultimele 10 luni. Panica s-a răspândit şi pe celălalt mal al Atlanticului. Bursa de la Frankfurt a scăzut cu 5,02%, cea de la Paris a scăzut cu 4,68% iar cea de la Londra a terminat în scădere cu 3,39%.

Presaţi să vină cu un răspuns concertat la criza datorilor din zona euro şi la semnalele de încetinire a economiei americane, liderii celor mai bogate state ale lumii nu s-au menajat. Cu puţin timp înainte de deschiderea pieţelor europene, ţările din G20 s-au declarat, luni dimineaţă, gata să acţioneze în mod coordonat pentru a stabiliza pieţele financiare şi a proteja creşterea economică.

Puţin mai târziu, liderii şi guvernatorii băncilor centrale din G7 au anunţat că vor coopera pentru a contracara mişcările excesive ale cursului de schimb. La rândul său, Banca Centrală Europenă a anunţat şi ea duminică că va achiziţiona obligaţiuni publice de pe piaţa secundată.

Cele mai citite

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...

Mai mulți deținuți au fost uciși în Rusia, după ce luaseră ostatici din rândul gardienilor

Forțele de intervenție au ucis în Rusia mai mulți deținuți, care luaseră ostatici câțiva gardieni. Incidentul s-a produs la un centru de arest preventiv din...

Trei membri de vârf ai NATO transmit un mesaj comun. SUA, Canada și Marea Britanie vor contracara imixtiunile Rusiei în Republica Moldova

Departamentul de Stat al SUA a difuzat un mesaj comun, din partea guvernelor Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii, care subliniază că aceste trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă