19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanca a ajuns cel mai bun prieten al patronului falit

Banca a ajuns cel mai bun prieten al patronului falit

Prăbuşirea pieţei imobiliare nu mai justifică executarea silită a datornicilor.

„Poziţia principalilor creditori ai companiilor aflate în insolvenţă,adică băncile, este deschisă deoarece nu mai pot acoperi prin valorificarea garanţiilor creanţele clienţilor”, spune Andrei Cionca, asociat coordonator al Casei de Insolvenţă Transilvania (CISR), cel mai mare jucător de pe piaţa de profil.

Portofoliul CISR, de exemplu, cuprinde datorii de 800 milioane euro ale unor firme cu active de doar 350 milioane euro. Cu alte cuvinte, dacă băncile ar executa silit datornicii, ar recupera, în cel mai bun caz, 45% din creanţe.

De altfel aceasta este şi constatarea majorităţii avocaţilor specializaţi în insolvenţe. „Fără nici o îndoială că băncile privesc acum cu alţi ochi procedura insolvenţei. Sunt mult mai deschise decât în perioada de început a crizei”, spune şi Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR). Avocatul Gheorghe Piperea are o opinie chiar mai radicală.

„După părerea mea, băncile s-au obişnuit chiar prea mult cu insolvenţa debitorilor şi riscă să îşi facă singure rău menţinând în viaţă artificial un bolnav cu o boală cronicizată care, până la urmă, tot îl va răpune”, apreciază Piperea.

Atenţie însă, spune avocatul, majoritatea băncilor care acceptă restructurarea în detrimentul executării silite iau ca garanţie toate activele neproductive ale firmei debitoare (de exemplu sedii sau terenuri). „Procedura insolvenţei, aşa cum funcţionează ea în România, avantajează în primul rând debitorul, ca să nu spun numai debitorul”, mai menţionează Piperea. În opinia preşe¬dintelui UNPIR, procedura de insolvenţă se adresează în primul rând companiilor de dimensiuni mari, însă ea poate aduce avantaje şi firmelor mai mici. În privinţa momentului oportun pentru a declara insolvenţa, avocaţii chestionaţi de RL răspund la unison: cât mai repede, de la primele semne negative. Cu cât apelezi mai repede la procedura insolvenţei, cu atât sunt şanse mai mari ca procesul de restructurare să dea rezultate, cred aceştia.

________________________________________________________________________

“După părerea mea, băncile s-au obişnuit chiar prea mult cu insolvenţa debitorilor.”

GHEORGHE PIPEREA, Piperea&Asociaţii

________________________________________________________________________

“Da, există un moment oportun pentru a declara insolvenţa: cât mai devreme.”

ARIN STĂNESCU, RVA, preşedintele UNPIR

________________________________________________________________________

“Ne-am dat seama că, dacă aruncăm active în piaţă, obţinem preţuri derizorii.”

ANDREI CIONCA, asociat coordonator CISR

________________________________________________________________________

Avantajele insolvenţei

Datoriile companiei, inclusiv cele la stat, sunt îngheţate pe durata derulării planului de restructurare.
Banca poate suplimenta liniile de finanţare ale debitorului. Restructurări fără prea multe explicaţii. Este suficient un preaviz de 15 zile. Acţionarii majoritari îşi menţin un control relativ asupra companiei. Activele companiei rămân în proprietatea firmei, chiar dacă în cele mai multe cazuri sunt păstrate ca garanţii de către creditori până la finalizarea procesului de restructurare.

Cele mai citite

EXCLUSIV: Se confirmă dezvăluirile România Liberă – Judecătorul de la Tribunalul București vizat de grupul mafiot pentru soluția dată în Cazul Adamescu

GRUP MAFIOT PENTRU ÎNGENUNCHIEREA JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA ȘI UCIDEREA FIULUI LUI DAN ADAMESCU Foto: de la stânga la dreapta - Procurorul Adrian George Matei, Carmen...

“Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei”, susține fostul general Coldea

Florian Coldea, general în rezervă și fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat în dimineața de luni, 27 mai, la un sediu de poliție...

Acțiune masivă împotriva contrabandei și evaziunii fiscale. Aproape 100 de percheziții în toată țara

O operațiune masivă, cu 91 de percheziții și 25 de mandate de aducere, se derulează pe întreg teritoriul României, în scopul combaterii contrabandei, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă