22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvantajele creditului Prima Casă

Avantajele creditului Prima Casă

Marele atuu al creditului Prima Casă în faţa altor tipuri de credite imobiliare este avansul minim cerut de către bancă.


Dacă în cazul creditelor imobiliare clasice, avansul ce trebuia înmânat cumpărătorului era necesar să fie de circa 15-25%, în funcţie de ofertele fiecărei bănci, Prima Casă este ceva mai indulgentă din acest punct de vedere cu potenţialii clienţi, fiind necesar doar un avans de 5%.

„Majoritatea dintre cei care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă încearcă să acceseze creditul Prima Casă, ţinând cont de avansul destul de mic ce trebuie demonstrat. Însă, nu pot nega nici faptul că şi celelalte credite imobiliare funcţionează la fel de bine, proporţia fiind destul de ridicată”, a declarat Folea Titel, director de marketing al agenţiei imobiliare Euroest.

Cu o dobândă destul de mică, variind între 2,25% şi 4%, Prima Casă îţi poate oferi siguranţa rambursării creditului fără a întâmpina probleme în viitor. Iar dacă ne gândim la faptul că băncile nu pot introduce ca menţiune contractuală capacitatea de a modifica clauzele contractului de credit pe parcursul duratei sale, vom putea sta şi mai liniştiţi. Noutatea acestui an vine din partea băncilor – acestea îşi diminuează dobânzile la accesarea creditului Prima Casă în cazul în care îţi încasezi salariul la banca unde doreşti să îţi depui actele pentru derularea programului guvernamental.

„Avantajul creditului Prima Casă constă în dobânda mică pe care o oferă clienţilor. Am dorit să sprijinim puţin clientul şi astfel să îi putem oferi şansa de a-i diminua încă un procent mic din dobândă în cazul în care este client al băncii şi îşi încasează salariul prin noi. Durata destul de lungă de creditare, păstrarea clauzelor contractuale pe toată durata creditului, dar şi un avans destul de mic, îi determină pe tot mai mulţi să îi testeze avantajele. Cu toate acestea, în cazul în care nu te poţi încadra la un credit Prima Casă mai ai o şansă. Băncile au îmblânzit destul de mult condiţiile de creditare la celelalte tipuri de credite“, a adăugat Cezar Marin, director de comunicare al BCR.

Cu toate acestea, nu îi putem exclude dezavantajele. Nu mulţi sunt cei care cunosc că prin ipoteca instituită în favoarea statului român aceştia dobândesc interdicţia de înstrăinare pentru o perioadă de cinci ani din momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare. Din punct de vedere legislativ, programul te condiţionează să nu fi avut o locuinţă în proprietate şi nici să nu ai credite ipotecare în derulare.

„Creditul Prima Casă are avantajul că este destul de bine apărat legislativ. Are la bază câteva ordonanţe de urgenţă, dar şi norme metodologice destul de solide care să protejeze părţile implicate în acest program – şi mă refer aici atât la cei care sunt doritori să intre în program în calitate de beneficiari, la băncile care acordă creditul, cât şi la statul român care instituie garanţia“, a menţionat Mihaela Grigore, notar public.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan: “Bilanțul lui este matematic zero”

Candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, Sebastian Burduja, a criticat dur activitatea actualului edil, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă