26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAutorităţile nu au un calendar de liberalizare a preţurilor la gaze

Autorităţile nu au un calendar de liberalizare a preţurilor la gaze

Discuţiile oficialilor români cu organismele internaţionale pentru liberalizarea preţurilor la energie durează din 2004, iar România, conform obligaţiilor asumate trebuia să renunţe la sistemul de preţuri paralele practicat la energie electrică şi gaze încă de la 1 ianuarie 2007. Deşi oficial, preţurile la energie sunt liberalizate conform legii, în realitate, ele continuă să fie reglementate.

 

Termene şi amânări permanente

Din 2007 până în prezent, în fiecare an, autorităţile anunţau că „urmează să fie elaborat un calendar al liberalizării preţurilor la energie”.

Nu mai devreme de anul trecut, după întâlnirile din ferbuarie, cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, reprezentanţii Guvernului au declarat că „tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011″. Autoritatea competentă în domeniu, ANRE nu a elaborat nici la sfârşitul anului trecut vreun calendar.

Deşi au solicitat periodic oficialilor să anunţe un calendar al scumpirilor la energie, reprezentanţii organizaţiilor oamenilor de afaceri susţin că cererile au rămas fără răspuns.

„Nu ai cum să-ţi planifici eficient activităţile într-o întreprindere dacă te trezeşti peste noapte că unele tarife cresc fără explicaţii. Mereu cerem să fie anunţat calendarul scumpirilor la gaze în special, dar şi la energie electrică şi alte utilităţi. La noi, tarifele cresc intempestiv şi simultan. De la o zi la alta nu ştim ce se întâmplă. La fel, nici în acest an nu ştim când vor fi operate majorări la energie”, a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Pentru 2012, în ceea ce priveşte modificarea tarifelor se ştie doar că preţul gazelor rămâne nemodificat pentru populaţie până la 1 aprilie, iar pentru industrie a fost majorat cu 5% pentru consumatorii industriali, urmând să se aplice o nouă majorare din martie.

Cât priveşte preţul energiei electrice creşterea pentru 2012, la consumatorii casnici va fi de 2,5%. În urma negocierilor cu FMI, guvernanţi au reuşit să mai amâne termenul de liberalizare a preţurilor la enegrie cu încă doi ani, urmând să aibă loc în perioada 2013-2017.

Tarifele reglementate, eliminate treptat

Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013. Procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013, până în 2017, statul urmând să se asigure de protejarea categoriilor cele mai vulnerabile.

Calendarul de liberalizare a preţurilor ar trebui elaborat de ANRE, fără alte ingerinţe, însă simultan trebuie elaborate metodele de susţienre a consumatorilor fără posibilităţi, spune un fost director ANRE.
„Este vorba de neseriozitate în redactarea unui calendar clar de liberalizare.

Trebuia făcut de acum cinci ani. Ministerul Muncii ar fi trebuit să aibă pus la punct grilele pentru ajutorarea consumatorilor fără posibilităţi, iar liberalizarea să decurgă în paralel.

Subvenţiile de la întreprinderi trebuiau îndreptate pentru ajutorarea populaţiei. În prezent, nu există nici grila pentru ajutoare acordate populaţiei, nici calendarul clar de liberalizare şi integrare a pieţei de energie”, a precizat fostul director ANRE.

Cele mai citite

Olaf Scholz dezaprobă condițiile impuse de Putin pentru pace în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat sâmbăta condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a negocia cu Ucraina, spunând că acestea echivalează cu...

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...

Olaf Scholz dezaprobă condițiile impuse de Putin pentru pace în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat sâmbăta condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a negocia cu Ucraina, spunând că acestea echivalează cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă