14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAustriecii de la Erste cred încă în România

Austriecii de la Erste cred încă în România

Oficialii acţionarului majoritar al celei mai mari bănci din sistemul autohton se aşteaptă ca subsidiara locală să treacă pe profit din 2013 şi anunţă că Europa de Sud-Est rămâne principala lor zonă de dezvoltare.

Erste Group se aşteaptă ca BCR să revină pe profit în 2013, după ce la jumătatea acestui an a înregistrat pierderi de 546,4 milioane lei, arată un comunicat de presă al acţionarului majoritar al celei mai mari bănci locale. Perspectivele economice pentru statele europene, inclusiv pentru pieţele principale ale Erste Group, au continuat să se înrăutăţească în primul semestru din 2012. În timp ce se previzionează în continuare că Austria, România şi Slovacia vor înregistra creştere economică, estimările pentru celelalte economii indică o scădere a PIB-ului, pe fondul cheltuielilor moderate ale sectorului public şi gospodăriilor private, precum şi al activităţii de investiţii diminuate şi exporturilor tot mai reduse. Criza datoriilor suverane din statele de la periferia zonei euro continuă să ocupe un rol important pe agenda politică şi în evoluţia principalilor indicatori economici”, se arată în document. Potrivit acestuia, priorităţile Erste Group pentru restul anului 2012 vor fi menţinerea nivelului ridicat al capitalului, precum şi al lichidităţii, şi managementul strict al costurilor.

„Continuarea reducerii activelor secundare, diminuarea randamentelor la obligaţiunile de stat bine cotate, absenţa creşterii creditării la nivelul pieţei, precum şi nivelul redus al creditelor de consum nou acordate populaţiei vor avea un impact negativ asupra venitului net din dobânzi. Venitul din taxe şi comisioane aferent operaţiunilor cu active mobiliare şi de asset management va rămâne sub presiune. În timp ce profitul operaţional pentru 2012 se estimează că se va situa sub nivelul din 2011, se previzio­nează o diminuare a costurilor de risc la aproape 2,0 miliarde euro în 2012, în pofida faptului că acest indicator va atinge nivelul maxim în România”, scrie în comunicat. Erste Group estimează că va îndeplini toate cerinţele privind capitalul (EBA, Basel 3) în mod confortabil, sustenabil şi la timp, având o situaţie a lichidităţii mai bună comparativ cu majoritatea competitorilor şi, prin urmare, consideră că deţine o poziţie favorabilă pentru a profita în viitor de oportunităţile de creştere a operaţiunilor principale cu clienţi.

Accent de Europa emergentă

„Regiunea Europei Centrale şi de Est rămâne principala zonă de creştere pentru Erste Group Bank AG”, a declarat Andreas Treichl, directorul general al băncii austriece, după anunţarea rezultatelor financiare pentru primul semestru din 2012. „Acesta este un loc de viitor pentru următorii ani şi sper că situaţia politică se va îmbunătăţi pentru a capta potenţialul care există aici”, a afirmat şeful Erste.

Mulţi ani băncile austriece au profitat de nivelul mai ridicat de creştere al Europei Centrale şi de Est, dar avansul a încetinit în unele state din regiune din cauza efectelor crizei din zona euro. În special Ungaria şi România au afectat câştigurile Erste. Divizia Erste din Ungaria este afectată de condiţiile economice dificile din această ţară şi de noile taxe impuse sectorului bancar.Directorul financiar al Erste, Manfred Wimmer, speră că divizia Erste din Ungaria va reveni pe profit în 2014. În România, Erste încearcă să schimbe mai multe împrumuturi din euro în valuta locală. Treiche a declarat că este încrezător că România va reveni la profitabilitate în 2013, costurile de risc ajungând la un nivel-record în 2012. Subsidiara Erste din România a înregistrat în primul semestru din 2012 o scădere a veniturilor nete din dobânzi cu 70,6 milioane de euro, la 284,3 milioane de euro. În condiţiile în care şi în Cehia se înregistrează un declin al creşterii, din cauza efectelor măsurilor de consolidare fiscală adoptate de guvern, Treiche rămâne încrezător în perspectivele din această ţară.

Divizia Erste din Cehia a înregistrat în primul semestru din 2012 a scădere a veniturilor nete din dobânzi cu 3,3%, la 570,6 milioane de euro. „Cehia continuă să-şi întărească situaţia fiscală într-un mod care este superior majorităţii ţărilor europene. Dacă situaţia se înrăutăţeşte în Europa, Cehia va fi unul din statele în care vom vedea o creştere a investiţiilor străine directe”, a apreciat şeful Erste.

BCR, an de coşmar

Banca Comercială Română a încheiat primul semestru al acestui an cu pierderi de 546,4 milioane lei, faţă de un profit net de 158,1 milioane lei raportat la finele lunii iunie 2011, ca urmare a creşterii cheltuielii nete cu provizioanele de risc pentru credite cu 86,1%.

În trimestrul al doilea, BCR a avut pierderi de 239,5 milioane lei, în scădere comparativ cu cele din primul trimestru, de 306,9 milioane lei.

„Întreg Grupul BCR este angajat puternic în vederea redresării complete a evoluţiei sale financiare, atât din punct de vedere al profitului, cât şi al veniturilor. Acest angajament a fost asumat pe fondul unor incertitudini continue, dar nu vom precupeţi nici un efort pentru a inversa total aceste rezultate dezamăgitoare. În acest spirit, am luat deja o serie de măsuri şi vom continua în aceeaşi direcţie în a doua jumătate a acestui an”, a declarat Tomas Spurny, preşedintele executiv al BCR.

Grupul BCR şi-a menţinut profitabilitatea operaţională solidă în prima jumătate a anului 2012, cu un profit operaţional de peste 1,205 miliarde lei (274,6 milioane euro), în uşoară scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (minus 3,6%), de la 1,251 miliarde lei (299,3 milioane euro) la sfârşitul lunii iunie 2011.

Această evoluţie s-a datorat în special reducerii costurilor şi rezultatului net din tranzacţionare îmbunătăţit, la care se adaugă o creştere a venitului net din comisioane, acoperind în mare măsură diminuarea venitului net din dobânzi.

În trimestrul al doilea al acestui an, BCR a obţinut un profit operaţional de 595,5 milioane lei (134,5 milioane euro), menţinându-se aproape constant faţă de trimestrul I 2012 (minus 2,4%) într-un context economic dificil, determinat de cererea de credite scăzută, marje de dobândă în scădere datorită trecerii spre active cu risc mai redus, precum şi de deteriorarea continuă a ratei de schimb leu/euro, care a apăsat asupra clienţilor băncii. Cheltuielile operaţionale din prima jumătate a anului 2012 au scăzut cu 6,9%, sau 59,6 milioane lei (13,6 milioane euro), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 807,3 milioane lei (183,9 milioane euro). Nivelul cheltuielilor operaţionale din trimestrul al doilea este cel mai scăzut din ultimele şase trimestre.

 

Venituri în scădere

 

Venitul operaţional din primul semestru a scăzut cu 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la circa 2,013 miliarde lei (458,5 milioane euro), în special pe seama diminuării venitului net din dobânzi (minus 12,7% comparativ cu S1 2011), generată de cererea scăzută de creditare, de creşterea volumului de credite neperformante şi de concurenţa puternică pentru depozite şi active cu risc scăzut.

În trimestrul al doilea, venitul operaţional a scăzut într-un ritm mai lent (minus 4,4%) comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, mai ales datorită îmbunătăţirii venitului net din tranzacţionare şi venitului net din comisioane.

Raportul cost-venit s-a îmbunătăţit, coborând la 40,1% la sfârşitul lunii iunie 2012, datorită măsurilor de optimizare, deşi a fost afectat de generarea limitată de venituri.

Provizionarea prudentă continuă a dus la creşterea costurilor cu riscul în primul semestru, chiar dacă provizioanele în trimestrul 2 au fost mai mici decât în primele trei luni.

Cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru credite a crescut cu 86,1% în comparaţie anuală, ajungând la peste 1,760 miliarde în prima jumătate a anului 2012. Aceasta a dus la o rată mai bună de acoperire a creditelor neperformante, de 53,7% la sfârşitul lunii iunie 2012, comparativ cu 50% la sfârşitul anului 2011.

Evoluţia costurilor pentru acoperirea riscurilor reflectă impactul mediului dificil de afaceri asupra clienţilor corporativi ai BCR şi o abordare mai prudentă a creditării în contextul dat. Provocările economice au influenţat, totodată, formarea de credite neperformante în prima jumătate a anului 2012, segmentul corporativ şi segmentul imobiliar rămânând principalele surse de volume noi de credite neperformante.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă