Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ambasadorii UE în China, mai puțin cel al Ungariei, au semnat un document împotriva „Drumului mătăsii”

Țările UE fac front comun împotriva „Drumului mătăsii“

Toate ambasadele UE din Beijing – cu excepţia Ungariei – au semnat un document care denunţă proiectul de infrastructură al Chinei intitulat „O centură, o rută”, pe fondul îngrijorării crescânde faţă de influenţa chineză în Europa.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 23.04.2018 - 01:40

Documentul semnat de 27 din cei 28 de ambasadori ai UE în China, în afara celui maghiar, consideră „nedrept” proiectul Beijingului de infrastructură la nivel mondial „O centură, o rută”, pentru că împiedică liber-schimbul şi conferă avantaje firmelor chineze.

Observatorii au precizat în media asiatică faptul că statele membre ale Uniunii Europene prezintă un front „aproape comun” împotriva iniţiativei „O centură, o rută” şi preocupările europenilor ar putea eclipsa apropiatul summit între China şi UE, prevăzut pentru iulie.

Existenţa documentului a fost dezvăluită de publicaţia economică germană Handelsblatt, iar surse europene au confirmat-o.

Potrivit lui Jyrki Kallio, cercetător la Institutul finlandez pentru Afaceri Internaţionale, UE are temeri că masivele investiţii chineze pot descuraja statele membre să critice China în unele probleme, printre care cea privind drepturile omului.

Alt efect secundar este crearea unei fisuri între unele ţări din UE sau între state membre şi Bruxelles.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, vrea relansarea coridorului comercial cunoscut ca „Drumul mătăsii” realizat de împăratul Wu, din dinastia Han, în urmă cu două milenii, pentru apropierea Chinei de Europa.

Deşi Bruxelles şi Beijing întreţin solide legături comerciale şi investiţii, UE a criticat rolul Chinei în state membre ca Grecia, Ungaria şi Republica Cehă, ca şi atitudinea faţă de proprietatea intelectuală.

Documentul arată cum China încearcă modelarea mondializării în propriile interese şi că iniţiativa „O centură, o rută ” - care implică o serie de proiecte de infrastructuri intercontinentale pentru legarea Chinei de Europa şi de Africa – urmăreşte obiective politice naţionale, anume crearea de noi pieţe pentru exporturi şi impunerea accesului la materii prime.

Observatori europeni precizează că unele din ţările Europei Centrale şi de Est sunt dezamăgite după speranţele lor de a vedea iniţiativa chineză finanţând noi proiecte majore de infrastructură în timp ce Beijing a reetichetat unele proiecte existente ca făcând parte din proiect.

Întreprinderile chineze preferă să investească în infrastructuri existente. Multe promisiuni de investiţii şi de finanţare, dar prea puţine s-au ­concretizat. 

 

Comentarii

loading...