10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanSUA a încheiat războiul în Afganistan, dar problema refugiaților este departe de...

SUA a încheiat războiul în Afganistan, dar problema refugiaților este departe de a se termina

Peste 120.000 de refugiați au fost scoși din Afganistan

Zeci de mii de familii afgane au ajuns în Occident cu avioanele militare ale armatei SUA, fiind plasate în baze aeriene sau stau la granița țărilor europene. În tot acest timp, Europa caută să găsească soluții pentru a-i primi pe refugiați, însă fără să repete criza imigranților din 2015.

Peste 14.000 de refugiați afgani stau la baza aeriană din Germania

La baza aeriană Ramstein, din Germania, una dintre cele mai mari deținute de americani în Occident, aproximativ 14.000 de adulți și copii afgani așteaptă să fie relocați definitiv și integrați în societate. De la data de 20 august, 106 avioane au aterizat la bază, aducând peste 20.000 de refugiați afgani. De miercuri dimineață, aproape 12.000 de evacuați părăsiseră baza, în timp ce alți 14.900 au rămas.

Numărul evacuaților care au ajuns până acum la Ramstein este aproape de trei ori mai mare decât populația municipiului german care găzduiește baza. Ramstein este, de asemenea, locul unde 20 de militari răniți din SUA și 10 afgani răniți au fost transportați după un atac terorist mortal în afara aeroportului din Kabul săptămâna trecută, înainte de a fi conduși la un centru medical aproape de bază. Inițial, scopul a fost ca refugiații să fie aduși pentru 48 de ore, însă acordul dintre SUA și Germania susține că nu pot depăși termenul de 10 zile pe teritoriul german. Cu toate acestea, examinarea și procesarea evacuaților durează mai mult decât se anticipase.

Sâmbătă, Elizabeth Horst, ministru consilier american pentru diplomație publică și coordonatorul principal al agențiilor civile civile, a făcut apel la răbdare.

Problema refugiaților împarte Europa în două tabere

Problema refugiaților afgani a început să fie disputată încă de la venirea talibanilor la putere. Europa s-a divizat în două tabere, formate din țările care au nevoie și sunt dispuse să primească un număr considerabil de cetățeni afgani și statele care nu doresc să se implice în proces. Germania se enumeră printre națiunile cu cea mai mare nevoie de mână de lucru. Autoritățile germane au anunțat că numărul angajaților din țară va scădea în acest an cu 150.000, iar declinul va fi unul și mai mare în următorii ani.

Din acest motiv, Germania are nevoie de cel puțin 400.000 de imigranți, calificați în toate domeniile de activitate pentru a acoperi golul lăsat. Cancelarul Angela Merkel a declarat că Germania va găsi o soluție pentru a primi între 10.000 și 40.000 de afgani, dacă vor să rămână.

Într-o declarație de încheiere în urma unei întâlniri la Bruxelles, miniștrii țărilor membre au declarat că UE și cele 27 de națiuni ale sale „sunt hotărâte să acționeze împreună pentru a preveni reapariția mișcărilor ilegale pe scară largă necontrolate cu care s-au confruntat în trecut, prin pregătirea unui răspuns coordonat și ordonat.”

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că „cel mai bun mod de prevenire a unei crize migratorii este prevenirea unei crize umanitare”. Întâlnirea a avut loc a doua zi după ce ultimele forțe americane au zburat din aeroportul internațional din Kabul, punând capăt celui mai lung război din America.

Austria se împotrivește integrării refugiaților

În timp ce oficialii UE încearcă să îi redistribuie pe refugiații afgani în cât mai multe zone de pe continent, unele state europene sunt împotriva propunerilor. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a precizat clar că țara sa nu va sprijini un sistem de distribuire a refugiaților din Afganistan în întreaga UE. Întrebat despre propunerile pentru toate țările UE de a împărtăși povara captării refugiaților, Kurz a declarat reporterilor din Berlin că Austria a luat deja o „parte mai mare decât proporțională” a migranților din 2015.

Austria are a patra cea mai mare comunitate afgană din lume, a spus el înainte de o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel.

O propunere a țărilor europene a fost acomodarea afganilor în statele învecinate, pentru a rămâne în aceeași zonă. În același timp, grupurile pentru protejarea drepturilor omului au fost critice în ceea ce privește concentrarea UE asupra acomodării migranților din apropierea Afganistanului.

Peste 120.000 de refugiați au fost aduși în Europa

Forțele americane au ajutat la evacuarea a peste 120.000 de cetățeni americani, străini și afgani după ce talibanii au recâștigat controlul asupra țării, potrivit Casei Albe. De asemenea, forțele coaliției și-au evacuat cetățenii și afganii.

Imediat după SUA se află Marea Britanie, cu 15.000 de persoane evacuate din Kabul. Germania și Italia au salvat aproximativ 5.000 de cetățeni proprii și afgani, în timp ce Australia, Canada, Franța, Olanda, Spania, Belgia și Turcia între 1.000 și 4.000 de persoane. Totodată, atât națiunile străine, cât și guvernul SUA au recunoscut că nu au evacuat pe toți cei care doreau să meargă.

Momentan se negociază viitorul refugiaților afgani, în timp ce Occidentul este împărțit în două tabere care nu par să cedeze convingerilor. Cel mai greu pentru majoritatea evacuaților este așteptarea, incertitudinea și incapacitatea de a comunica cu membrii familiei rămași acasă.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă