Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Jose Manuel Villarejo, 67 ani, se află în posesia a numeroase secrete de stat

Secrete de stat ale Spaniei, folosite pentru șantajarea elitei politice

Sute de ore de înregistrări devenite compromițătoare până la vârful statului, având ca subiecți polițiști, magistrați, parlamentari sau oameni de afaceri, realizate de un fost polițist corupt, zguduie Spania de câteva săptămâni.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 20.11.2018 - 21:50

Guvernul asigură că nu va ceda în fața acestui șantajist, aflat în detenție provizorie de un an și judecat în prezent pentru acuzații de corupție, spălare de bani și  apartenență la o organizație criminală.

Din celula sa din închisoarea Estremera, comisarul aflat la pensie Jose Manuel Villarejo, 67 ani, în posesia a numeroase secrete de stat, își pregătește răzbunarea și amenință elitele politice că va da „o lovitură de grație” înainte de Crăciun dacă nu este eliberat.

 

Nu va cădea singur

Dacă va cădea, promite că nu va fi singur. El este identificat de acum ca unul din actorii-cheie în ceea ce Spania numește „cloaca de stat”. Ziaristul de investigație Carlos Enrique Bayo, fost director al ziarului Publico, precizează că „Villarejo conducea o poliție paralelă care lucra pentru manipularea justiției, eliminarea sau modificarea afacerilor judiciare, în serviciul marilor întreprinderi și al milionarilor”.

Timp de decenii, el a înregistrat în secret aleși, magistrați, oameni de afaceri sau polițiști cu care împărțea confidențe și petreceri.

Cum a fost cazul cu actualul ministru socialist al Justiției, Dolores Delgado. Într-o conversație din 2009, difuzată recent de fostul comisar, Delgado, atunci procuror, acuza magistrații că frecventau minore în Columbia.Iar Villarejo se lăuda că a utilizat o „agenție de manechine” pentru a obține informații și confidențe făcute prostituatelor de către personalități.

Fostul comisar a recunoscut că a gestionat o duzină de întreprinderi susținând că ele îi permiteau să acționeze ca „agent infiltrat acolo unde statul nu putea interveni”. 

„Villarejo se credea intangibil și credea că nimeni nu avea interesul ca el să înceapă să dezvăluie ceea ce știe despre această mafie de stat, o rețea creată la debutul tranziției spre democrație, în 1975, și care durează de patru decenii”, afirmă Carlos Enrique Bayo. 

Zilele trecute, Villarejo a făcut publice în media unele înregistrări, provocând un nou seism instituțional, după cel din iulie, când a atacat monarhia spaniolă, dezvăluind un scandal între fostul rege Juan Carlos și fosta sa amantă, prințesa germană Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

O înregistrare din 2015 în care „amica” regelui afirma că fostul monarh a încercat să o transforme într-un paravan  pentru ascunderea tranzacțiilor ilicite. Potrivit El Pais, în media sau chiar în mediile politice nimeni nu a pus la îndoială autenticitatea acestor înregistrări audio realizate de Villarejo.

 

Afaceri subterane ale partidelor

La 7 noiembrie, Villarejo a provocat demisia deputatei și fost secretar general al Partidului Popular (PP,de dreapta), Maria Dolores de Cospedal, lăsând să ajungă în presă conversații pe care le-a avut cu ea și soțul ei în 2009.

Cospedal îi cerea polițistului informații despre anchetele asupra corupției PP dar și asupra afacerilor private ale unui membru al partidului, Janvier Arenas, sau asupra fratelui unui adversar politic, socialistul Alfredo Perez Rubalcaba.

Villarejo și-a început cariera de comisar în 1972, în epoca franchistă. În 1983, când democrația se instalase, el a părăsit corpul de poliție  timp de un deceniu, perioadă în care a lucrat pentru 46 de întreprinderi diferite, în principal birouri de avocați și agenții de detectivi.

Ca detectiv privat a adunat un material exploziv, fiind însărcinat de clienți să distrugă reputația sau să șantajeze inamicii acestora, inclusiv din guvern sau lideri ai partidului socialist PSOE și ai Partidului Popular (PP, dreapta), sau fiind însărcinat cu anchete mai riscante, de la terorismul islamist la supravegherea unei amante a fostului rege Juan Carlos, de la arestarea unui mare caid al drogurilor la dosare montate contra separatiștilor catalani.

Villarejo „cunoaște absolut toate secretele de stat din ultimii 28 de ani”, asigură Eduardo Inda, director al agenției media Okdiario, care cunoaște bine personajul.  În actul de acuzare, judecătorul care se ocupă de cazul Villarejo arată că fostul comisar „s-a folosit de prerogativele funcției pentru a obține importante sume de bani și cadouri somptuoase în schimbul informațiilor speciale”.  

Comentarii

loading...