Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Putin s-a pronunţat împotriva unor noi sancţiuni ruseşti împotriva Georgiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că, din respect faţă de poporul georgian şi pentru menţinerea relaţiilor bilaterale, Rusia nu ar trebui să impună noi sancţiuni împotriva Georgiei, relatează Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 09.07.2019 - 17:24

"În ceea ce priveşte diferitele tipuri de sancţiuni împotriva Georgiei, nu aş face aceasta, din respect pentru poporul georgian", a declarat şeful statului rus într-o conferinţă de presă.

"Ei bine, a ieşit unul, a spus ceva, imaginându-şi despre sine nu ştiu ce lucruri. Nu ştia nimeni de el, iar acum toată lumea vorbeşte despre el. Ei bine, în acest sens respectivul şi-a atins scopul. A fost înlăturat de la emisie două luni şi s-a dus băiatul în concediu. Apoi va reveni şi va continua să muncească. Dar există oameni care protestează împotriva acestui fapt în Georgia", a spus Putin, referindu-se la jurnalistul de televiziune Ghiorghi Gabunia care l-a insultat în direct.

"De dragul acestor oameni, pentru a restabili legături depline între Rusia şi Georgia, nu aş întreprinde nimic care să complice relaţiile noastre", a afirmat preşedintele rus.

Rusia lua în considerare marţi adoptarea unor sancţiuni împotriva Georgiei, vizând în special importurile de vin şi de apă minerală, sectoare-cheie ale acestei ţări din Caucaz, care cunoaşte în prezent un val de proteste considerate "rusofobe" de Moscova, potrivit AFP. Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a propus guvernului să studieze posibilitatea de a interzice aceste importuri de produse, foarte căutate de altfel în Rusia, precum şi transferurile de bani spre Georgia din Rusia, unde locuiesc şi lucrează numeroşi cetăţeni georgieni.

Preşedintele rus Vladimir Putin ordonase deja în iunie suspendarea zborurilor companiilor aeriene ruseşti spre Georgia, oficial din motive de securitate, intrată în vigoare luni. Decizia sa riscă să lovească în plin industria turistică a acestei republici ex-sovietice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a justificat marţi în faţa jurnaliştilor noile sancţiuni ca fiind provocate de "comportamentul inacceptabil al unui prezentator al televiziunii georgiene", care a lansat duminică în direct o serie de injurii la adresa preşedintelui rus.

"Acest gen de comportament grosier nu face decât să întreţină rusofobia. Este foarte periculos după seria de evenimente rusofobe cu caracter extremist", care au avut loc în Georgia în ultimele săptămâni, a continuat Peskov.

"Considerăm inadmisibile insultele care vizează ţara noastră, pe preşedintele nostru şi ameninţările vizându-i pe cetăţenii noştri", a declarat şi Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat.

Diatriba insultătoare a lui Ghiorghi Gabunia, un prezentator al canalului de opoziţie georgian Rustavi-2, intervine după aproape trei săptămâni de manifestaţii antiguvernamentale la Tbilisi, pe care Kremlinul le consideră "rusofobe".

Autorităţile georgiene au condamnat rapid ca "inacceptabil" gestul prezentatorului, în timp ce Rustavi-2 şi-a cerut scuze şi l-a suspendat temporar pe jurnalist.

Protestele de la Tbilisi au început când un deputat rus a luat cuvântul în parlamentul georgian din fotoliul şefului legislativului, suscitând o vie emoţie într-o ţară care întreţine relaţii foarte tensionate cu Moscova după scurtul conflict care le-a opus în 2008.

Importurile de vin georgian spre Rusia fuseseră deja suspendate în 2006, iar apoi reluate în 2013, după alegerea unui nou guvern georgian favorabil unei destinderi cu Moscova.

Comentarii