18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalPrezenţe româneşti la Cannes

Prezenţe româneşti la Cannes

Festivalul de la Cannes, care a adus în ultimii ani atâtea satisfacţii filmului românesc, se desfăşoară zilele acestea pe Croazetă, urmând a se încheia pe 26 mai. Din juriul competiţiei oficiale prezidate de Steven Spielberg face parte şi regizorul Cristian Mungiu, în timp ce participarea artistică a ţării noastre constă în două scurtmetraje: „O umbră de nor“, regia Radu Jude, şi „În acvariu“, regia Tudor Cristian Jurgiu.

Cel mai recent scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude, “O umbră de nor”, a fost selecţionat în secţiunea “Quinzaine des Réalisateurs” din cadrul “Festivalului Internaţional de Film” de la Cannes. Filmul va avea premiera mondială pe 23 mai la “Théâtre Croisette”, la ora 14.00 (ora locală), în prezenţa regizorului Radu Jude, a producătorului Ada Solomon, dar şi a actorilor din distribuţie. Cea de-a doua proiecţie a scurtmetrajului este programată în 25 mai, de la ora 16.00 (ora locală) la “Studio 13”.

Scurtmetrajul “O umbră de nor” spune povestea unui preot, interpretat de faimosul regizor de teatru Alexandru Dabija, care anul acesta a câştigat premiul UNITER pentru cea mai bună regie a spectacolului ”Două loturi”, montat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Personajul intrepretat de Alexandru Dabija, preotul, este chemat într-o zi toridă de vară, la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune ultima rugăciune.

“Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi găsite în acest film. Poate că cel mai important este exprimat într-un fragment din rugăciunea rostită de personajul principal: «ticăloasa mea viaţă ca un somn a trecut, ca o umbră de nor.»”, explică regizorul Radu Jude titlul filmului său.

Scenariul este semnat de Florin Lăzărescu şi Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, scenografia şi costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu, iar producătorul filmului este Ada Solomon.

Scurtmetrajul “O umbră de nor” este o producţie Hi Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi SEE Cinema Network.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii “Lampa cu căciulă” şi “Alexandra”. Lungmetrajul de debut, “Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, “Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie a anului trecut. “Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu – Bayard d’Or – şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie, alături de premiul publicului la B-EST IFF.

Dragoste în acvariu

Mediumetrajul “În acvariu”, de Tudor Jurgiu, a fost selectat în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de Film de la Cannes.

Selecţia Cinéfondation din acest an numără 28 de filme, dintre care 14 de ficţiune şi patru animaţii, din 1.550 de producţii de şcoală înscrise, provenind de la 277 de facultăţi de Error! Hyperlink reference not valid. din lumea întreagă.

”În acvariu”, producţie a UNATC Bucureşti, spune povestea lui George şi a Cristinei, care încearcă din răsputeri să se despartă, dar nu reuşesc să facă acest lucru.

Cele trei premii ale Cinéfondation vor fi acordate în cadrul unei ceremonii ce va precede proiecţia filmelor din palmares, vineri, pe 24 mai, în sala Buñuel a Palatului Festivalului din Cannes, preşedinta juriului Cinéfondation şi de Scurtmetraje fiind regizoarea Jane Campion. Tudor Cristian Jurgiu s-a născut în 1984 la Mediaş. A absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”, secţia Regie de Film şi TV în 2009. A regizat trei scurtmetraje şi un documentar în timpul şcolii. În 2009 a realizat scurtmetrajul ”Nunta lui Oli”, câştigător al câtorva premii, printre care şi Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Leeds. În 2012 a început filmările pentru primul lungmetraj – ”Câinele japonez”.

 

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă