21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalPercuţionişti din toată lumea, uniţi-vă!

Percuţionişti din toată lumea, uniţi-vă!

Pentru prima oară are loc în Capitală un festival dedicat artiştilor percuţionişti, eveniment ce va avea loc între 10 şi 15 martie la Sala Radio. Pe lângă instrumentele de percuţie clasice, publicul va putea asculta şi câteva cu sonorităţi mai exotice.

Folosind instrumente muzicale precum timpanul, toba, tamburina, vibrafonul, marimba, xilofonul şi multe altele, artiştii vor interpreta lucrări ce pun în valoare aceste mijloace de expresie care fac parte din cea mai veche familie de instrumente folosită pe Pământ, după vocea umană.Vor fi şase zile de evenimente speciale, în care vor evolua, în fiecare seară de la ora 19.00, unii dintre cei mai valoroşi artişti percuţionişti din lume, din ţări ca Japonia, Taiwan, Belgia, Franţa, dar şi din România, trei dintre ansamblurile instituţiei – Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio, precum şi Percussion Studio Group, format din instrumentişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio. Aceştia vor aborda un repertoriu ce cuprinde lucrări ale celor mai apreciaţi compozitori pentru instrumente de percuţie, rezultând un festival de care orice prestigioasă sală de concerte din Europa ar fi mândră.

“Un eveniment pe care ai ocazia să îl vezi şi să îl asculţi o dată la doi ani, Festivalul Internaţional de Percuţie reuneşte artişti de renume mondial, atât solişti cât şi ansambluri de percuţie, împreună cu Orchestrele şi Corurile Radio. Programul festivalului include o varietate de lucrări, care pun în valoare spectaculozitatea instrumentelor de percuţie, atât melodice cât şi ritmice. Concertul de vibrafon şi orchestră de Jordan Gudefin, pe care îl voi interpreta alături de Orchestra Naţională Radio, este unic prin formula orchestrală abordată (orchestră de suflători şi 7 percuţionişti) şi foarte atrăgător prin armonia şi melodicitatea puse în pagină într-o manieră originală”, declară Alexandru Anastasiu, iniţiatorul şi coordonatorul evenimentului, solist instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio şi unul dintre cei mai activi artişti percuţionişti români.

Unul dintre invitaţii speciali ai festivalului este muzicianul taiwanez Chin Cheng Lin – la marimbă (instrument înrudit cu xilofonul) – artist care a cântat în peste 20 de ţări ale lumii, a fost distins cu “European Soloist Champion Award” 2007, a fost invitat să interpreteze în faţa familiei regale belgiene, a compus peste 50 de lucrări special dedicate instrumentului său şi a fost primul student la marimbă al prestigiosului Conservator Regal din Antwerp (Belgia). Un alt nume important pe afişul manifestării este artistul japonez Shiniti Ueno, un adevărat pionier al muzicii de percuţie, cu numeroase premii internaţionale, o bogată experienţă alături de mari orchestre precum Orchestre Philharmonique de Strasbourg, Orchestre National du Capitole de Toulouse, al cărei palmares reuneşte numeroase recitaluri, concerte, înregistrări şi lucrări pentru percuţie interpretate în premieră absolută. În 1988, a creat ansamblul de percuţie Phoenix Réfléxion, extrem de activ pe scene internaţionale, invitat şi el în festivalul de la Bucureşti.

Filarmonica din Luxemburg, Orchestra de Cameră din Lausanne, Compania de balet a Operei Naţionale din Strasbourg (Opéra National du Rhin) sunt doar câteva dintre marile instituţii pe afişul cărora s-au aflat compoziţii proprii mult apreciate ale unui alt invitat, muzicianul francez Emmanuel Sejourne, specializat în vibrafon şi marimbă şi apreciat atât ca solist, cât şi în ipostaza sa de compozitor. Pentru unul dintre albumele înregistrate a primit distincţia European Audio-Visual Grand Prix (acordată de instituţia numită Académie du Disque Français).

Ludwig Albert este o altă prezenţă specială în Festivalul Internaţional de Percuţie de la Sala Radio, fiind cel mai important artist percuţionist belgian. A creat primul program de masterat în marimbă în Europa, în cadrul Conservatorului Regal de la Antwerp. În anul 2015 va aniversa 25 de ani de carieră printr-un concert internaţional şi prin lansarea a cinci albume.

Printre invitaţii pe care îi veţi aplauda în cele şase seri de evenimente speciale la Sala Radio se numără şi ansamblul Game din România, condus de Alexandru Matei, ansamblul biNgbang – al Academiei de Muzică din Zagreb, condus de Igor Lesnik, dirijorul francez Amaury Du Closel, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, flautista română Ioana Turcu, dirijorul german Gerd Schaller, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

Festivalul Internaţional de Percuţie se va încheia printr-o gală la care vor participa soliştii şi ansamblurile de percuţie invitate la eveniment, cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia.

Cele mai citite

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă