11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalParlamentul francez a interzis telefoanele în școli și licee

Parlamentul francez a interzis telefoanele în școli și licee

Deputaţii majorităţii prezidenţiale şi de centru au votat în favoarea textului de lege în cursul unui vot final în Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului, în timp ce dreapta şi stânga s-au abţinut, criticând ”o operaţiune de comunicare”, de ”afişaj politic”, ”o lege de circumstanţă” care “nu va schimba nimic”.

Proiectul de lege interzice utilizarea oricărui obiect conectat (telefon, tabletă, ceas …) în şcoli şi colegii, instituţii şcolare din Franţa ai căror elevi au o vârstă de până la 14-15 ani.

Vor exista excepţii “în scopuri educaţionale”, acestea vor fi la latitudinea fiecărei instituţii în regulamentul său intern, sau pentru copiii cu dizabilităţi. Activităţile legate de învăţământ care se desfăşoară în aer liber, cum ar fi sportul, sunt de asemenea vizate de această lege.

Liceele vor avea posibilitatea, dar nu şi obligaţia, de a interzice şi alte obiecte conectate, total sau parţial.

Codul francez al învăţământului interzice, conform unei legi adoptate în 2010, folosirea telefoanelor mobile “în timpul oricărei activităţi de învăţământ şi în locurile prevăzute de regulamentul intern”.

Ministrul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, potrivit căruia această interdicţie nu a fost efectivă în toate colegiile şi nu a avut o bază legală solidă, a salutat adoptarea acestei legi, pe care a descris-o drept o lege care ne aduce în secolul al XXI-lea şi care “transmite un mesaj societăţii franceze”, dar şi la nivel internaţional.

Pronunţându-se pentru o ”abordare modernă a tehnologiilor”, caracterizată prin “discernământ”, ministrul francez a pledat pentru o abordare deopotrivă “defensivă” şi “ofensivă” pe această temă.

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă