12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăVideoTrump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor...

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul președinte a încălcat în mod repetat ordinul de restricție emis pentru a-l împiedica să intimideze martorii.

Audierea vine la o zi după ce juriul a ascultat argumentele inițiale în cazul banilor pentru tăcere al lui Trump, cu procurorii plasându-l în centrul unei conspirații criminale, în timp ce echipa sa de apărare a insistat că el „este nevinovat”.

Cazul, care se concentrează pe acuzațiile de fraudă în afaceri în perioada premergătoare victoriei lui Trump în alegerile din 2016, este primul proces penal al unui fost președinte al SUA – și deja pune în pericol candidatura lui Trump la Casa Albă din noiembrie, deoarece nu poate părăsi sala de judecată pentru campania electorală.

Audierea pentru sfidarea curții de marți se va concentra pe declarațiile făcute de republican despre martorii Michael Cohen – fostul său asistent personal – și Stormy Daniels, o actriță porno.

Fostul președinte este acuzat că a falsificat înregistrările comerciale cu Cohen pentru a cumpăra tăcerea lui Daniels cu privire la un presupus incident sexual din 2006 care ar fi putut avea un impact negativ asupra candidaturii sale prezidențiale.

Trump a fost sub un ordin de restricție parțial impus de judecătorul Juan Merchan pentru a-l împiedica să atace public martorii, procurorii și rudele personalului din instanță.

Dar acest lucru nu l-a oprit să posteze pe site-ul său de socializare despre Cohen și Daniels, pe care i-a numit „doi saci de gunoi care au costat scump țara noastră cu minciunile și reprezentările lor false”.

Trump a făcut de asemenea declarații despre juriu, pe care procuratura le-a adăugat la plângerea originală privind încălcarea ordinului de restricție.

Menționat în plângerea suplimentară este un alt post pe Truth Social, unde Trump l-a citat pe comentatorul Fox News, Jesse Watters, afirmând că „activiști liberali sub acoperire (mint) judecătorului pentru a ajunge în juriul lui Trump”.

Avocații lui Trump spun că ordinul de restricție încalcă drepturile sale la liberă exprimare, în timp ce procuratura se teme că declarațiile sale ar putea declanșa hărțuirea celor implicați în caz.

  • Îngrijorări privind intimidarea juriului –

Merchan l-a mustrat deja pe Trump în față după ce inculpatul a mormăit suficient de tare pentru a fi auzit de potențialii jurați și a gesticulat animat.

„Nu voi permite intimidarea vreunui jurat în această sală de judecată,” a spus Merchan.

Jurații vor rămâne anonimi pentru public pe durata procesului, deși unul dintre ei s-a retras înainte de începerea procedurilor, citând îngrijorări legate de posibila divulgare a informațiilor care l-ar putea identifica în timpul selecției juriului.

Constatând că Trump este în disprețul curții, ar putea potențial să-l trimită pe fostul președinte la închisoare, creând un conflict cu Secret Service, organismul federal de poliție însărcinat cu protecția lui Trump și a tuturor foștilor președinți în viață.

Chiar dacă o amendă este mult mai probabilă, Trump a spus că ar fi o „mare onoare” să fie închis.

Luni, avocații ambelor părți și-au prezentat argumentele inițiale în caz, procurorii susținând că Trump a fost implicat într-o conspirație multi-stratificată de fraudă și acoperiri.

„A fost fraudă electorală, pur și simplu,” a declarat juriului procurorul adjunct, Matthew Colangelo.

Avocatul lui Trump, Todd Blanche, a contracarat că „președintele Trump nu a comis nicio crimă.”

David Pecker, fostul editor al National Enquirer, a fost primul martor chemat de acuzare.

Tabloidul său ar fi cumpărat drepturile la o altă poveste despre infidelitatea lui Trump înainte de alegeri, dar nu a publicat-o niciodată, procurorii susținând că a folosit o politică de „cumpărare și distrugere” pentru a-l ajuta pe Trump.

El urmează să revină la stand marți la ora 11:00 (15:00 GMT), după audierea pentru sfidarea curții.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă