13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăVideoRishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale...

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se vor concentra pe Ucraina și securitatea europeană în general.

În timp ce se află în capitala Poloniei, prim-ministrul britanic va anunța 500 de milioane de lire sterline (617 milioane de dolari) sub formă de fonduri militare suplimentare pentru Kiev, în lupta sa de peste doi ani împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, a declarat biroul său de la Downing Street într-un comunicat.

“Apărarea Ucrainei împotriva ambițiilor brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră și pentru întreaga Europă. Dacă Putin va reuși în acest război de agresiune, nu se va opri la granița poloneză,” a declarat Sunak înainte de călătorie.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că Sunak a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski mai devreme marți „pentru a-i asigura de sprijinul ferm al Regatului Unit pentru apărarea Ucrainei”.

Acesta a confirmat că Regatul Unit va furniza încă 500 de milioane de lire sterline sub formă de finanțare imediată pentru a sprijini capacitățile de cea mai mare prioritate, inclusiv muniție suplimentară, apărare aeriană și drone

a spus purtătorul de cuvânt.

În avionul spre Varșovia, Sunak le-a spus reporterilor că a discutat despre nevoile de apărare aeriană ale Ucrainei cu Zelenski.

Veți vedea că pachetul pe care l-am anunțat astăzi este cel mai mare pachet pe care l-am anunțat vreodată într-o singură zi

a adăugat Sunak.

Zelenski i-a mulțumit liderului britanic, spunând pe rețelele sociale că este recunoscător „pentru o asemenea puternică demonstrație de sprijin și pentru dorința de a dezvolta în continuare cooperarea noastră în domeniul apărării”.

  • RACHETE, VEHICULE BLINDATE –

Vizita lui Sunak în Europa de Est vine în timp ce Kievul își imploră aliații să intensifice aprovizionarea cu muniții și apărări aeriane, de care are disperată nevoie pentru a respinge atacurile rusești.

Țările occidentale sunt, de asemenea, sub presiune pentru a crește cheltuielile pentru propria lor apărare în fața amenințărilor rusești.

Ucraina se luptă de luni de zile cu o penurie tot mai mare de muniții, în timp ce Europa se chinuie să furnizeze armament pe măsură ce forțele ucrainene sunt respinse de-a lungul liniei frontului.

Legislatorii americani au atenuat presiunea săptămâna trecută deblocând un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, după șase luni de lupte politice.

Dar miniștrii apărării și afacerilor externe ai UE insistă că Europa trebuie să accelereze livrările de arme către Ucraina.

Germania a răspuns apelului Kievului în ultimele zile spunând că va trimite un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot în Ucraina.

Stoltenberg a spus săptămâna trecută că se așteaptă ca mai multe țări NATO să facă anunțuri despre noi apărări aeriene pentru Kiev „în curând”.

În timpul călătoriei sale, Sunak va anunța „cel mai mare pachet de echipamente” al Regatului Unit pentru efortul de război al Ucrainei.

Acesta va include peste 1.600 de rachete de atac și de apărare aeriană, precum și rachete suplimentare ghidate de precizie Storm Shadow de lungă distanță.

El va promite, de asemenea, peste 400 de vehicule, inclusiv blindate, și aproape patru milioane de cartușe de muniție pentru arme ușoare.

  • SCUTUL CERULUI –

Ucraina a cerut în mod special șapte sisteme Patriot avansate capabile să doboare rachetele hipersonice ale Rusiei — dar este dornică să primească orice ajutor poate.

Șase națiuni din UE — Germania, Grecia, Olanda, Polonia, România și Spania — dețin sistemele proiectate de SUA.

Sunak va călători apoi în Germania, unde se va întâlni miercuri cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin.

Guvernul german a condus un efort de consolidare a apărării aeriene a NATO în Europa în fața atacurilor cu rachete continue ale Rusiei asupra Ucrainei.

Berlinul a îndemnat aliații să cumpere împreună sisteme de descurajare și Regatul Unit se numără printre cele aproximativ 20 de țări care s-au înscris în proiectul comun de apărare aeriană al Germaniei, Inițiativa Europeană Sky Shield.

Proiectul ar implica achiziții comune pentru sisteme pe distanțe scurte, medii și lungi, inclusiv sistemul german Iris-T, sistemul american Patriot și sistemul americano-israelian Arrow 3.

Franța a refuzat până acum să se înscrie în pact, oficialii de acolo argumentând în schimb pentru un sistem de apărare aeriană care utilizează echipamente europene.

Tusk a anunțat abia săptămâna trecută că Polonia — care a văzut rachete rusești intrând în spațiul său aerian — intenționează să se alăture.

Șefa UE, Ursula von der Leyen, a avertizat recent liderii UE să crească cheltuielile pentru apărare.

Bruxelles-ul a prezentat o strategie de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) pentru a intensifica producția de apărare, dar oficialii spun că acest lucru nu este suficient.

Sunak este sub presiune să crească cheltuielile pentru apărare în Marea Britanie, care a părăsit UE la începutul anului 2020, la trei procente din PIB, în timp ce alegerile generale se apropie mai târziu în acest an.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Ciucu o are mai mică decât Nicușor Dan, dar Cloptilde Armand îi bate pe toți. (vorbim de iarbă)

Rezultatul campionului Nicușor Dan / Foto: Laurențiu Mușoiu Metrul tâmplarului rămâne cea mai credibilă sursă, în continuare. Acest instrument a pus capac unei mari dileme...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...
Ultima oră
Pe aceeași temă