18.7 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăInternaționalOspăţul anual al cinefililor. TIFF: 241 de filme din 46 de...

Ospăţul anual al cinefililor. TIFF: 241 de filme din 46 de ţări

TIFF-ul, cel mai important festival din România, ajunge anul acesta la cea de-a 11-a ediţie. Desfăşurat în perioada 1-10 iunie la Cluj, ediţia din acest an va avea şi oaspeţi de primă mărime. Geraldine Chaplin, Claude Lelouch, Mari Törőcsik şi Ion Caramitru vor primi premiul pentru întreaga carieră.

Creat în inima Transilvaniei de ardeleni hotărâţi şi puşi pe treabă, TIFF a ajuns un atutentic brand de regiune şi datorită acestei manifestări Clujul poate candida cu şanse serioase la poziţia de capitală culturală europeană. Ca în fiecare an, TIFF a pregătit un ospăţ pantagruelic pentru înfometaţii de cinema. Şi pentru că până şi supadoza de filme poate dăuna sănătăţii, într-un afiş autoironic creat după modelul crucilor din Cimitirul Vesel de la Săpânţa un tovarăş decedat se autodenunţă post mortem: „TIFF cu filme m-o hrănit. Le-am mâncat pân-am murit”.

Meniul acestei ediţii promite să nu lase pe nimeni flămând: 241 de filme din 46 ţări vor fi proiectate pe parcursul celor zece zile de festival şi peste 800 de invitaţi sunt aşteptaţi în acest an la Cluj.

Programul festivalului va fi compus atât din secţiunile deja tradiţionale precum Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, cât şi din secţiuni tematice precum „Oameni şi zei” rezervată filmelor despre religie şi credinţă, sau omagiul adus companiei Killer Films, celebra casă de producţie fondată de Christine Vachon şi Pamela Koffler, care a realizat cele mai importante filme independente americane din ultimii 20 de ani. Printre realizările recente se numără şi miniseria HBO de 5 episoade „Mildred Pierce”, care va avea parte de o proiecţie maraton în cadrul festivalului.

Casa TIFF

Secţiunea 100%, care în 2011 a prezentat operele complete ale lui Lucian Pintilie şi Pierre Étaix, este dedicată în acest an unuia dintre regizorii cei care au marcat definitiv istoria cinematografului: Stanley Kubrick.
Danemarca, Australia şi China vor fi prezente în cadrul secţiunii Focus cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar secţiunea 3×3 aduce un omagiu în acest an regizorilor Claude Lelouch, Ole Christian Madsen şi Hitoshi Matsumoto.

O noutate absolută pentru ediţia din acest an a festivalului în materie de locaţii o reprezintă inaugurarea CASEI TIFF. O clădire monument istoric cu o vechime de cel puţin trei secole, pentru restaurarea căreia echipa TIFF lucrează de un an, va deveni din 1 iunie un veritabil centru cultural, punctul cel mai fierbinte pentru invitaţi, dar şi pentru public. Cu o suprafaţă utilă de peste 1000 m2, CASA TIFF va include săli de lucru şi conferinţe, spaţii de vizionări de filme dar şi o cafenea-club-restaurant în care pot fi organizate deopotrivă concerte şi piese de teatru.

Ion Caramitru lângă Geraldine Chaplin

TIFF se va bucura şi în acest an de prezenţa unor nume celebre. Actriţa Geraldine Chaplin va primi Premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, a fost programat pentru 8 iunie un film de referinţă pentru cariera actriţei: „En la Ciudad sin limites”, de Alberto Hernandez . Claude Lelouch şi Mari Törőcsik sunt alte două personalităţi omagiate la cea de-a 11-a ediţie a festivalului, cei doi fiind recompensaţi de asemenea cu Premiul pentru întreaga carieră. Din filmografia renumitului regizor francez vor rula la TIFF „Un bărbat şi o femeie”, „Unii şi aliiţ” şi documentarul „De la un film la altul”. Mari Törőcsik va fi prezentă la proiecţia filmului programat pe 6 iunie în cinstea ei, „Iubire”, în regia lui Károly Makk.

Premiantul autohton al TIFF-ului este anul acesta actorul Ion Caramitru, care va fi de asemenea recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră. Cu această ocazie pe 9 iunie va rula filmul „Ştefan Luchian”, unul dintre cele mai importante din cariera renumitului actor.

Kubrick şi Napoleon

Pe lângă proiecţiile de filme, programul festivalului cuprinde şi o serie de masterclass-uri susţinute de nume sonore din industria cinematografică internaţională. Jan Harlan, producător executiv al câtorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick, va prezenta proiectul lui Kubrick care nu a devenit niciodată film, Napoleon, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale cărui filmări urmau să aibă loc şi în România. Alte două masterclass-uri ce se anunţă a fi interesante sunt şi cele susţinute de Pen-Ek Ratanaruang, unul dintre cei mai talentaţi regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, şi Christine Vachon, fondatoarea casei de producţie Killer Films.

Evenimentele speciale ocupă şi în acest an un loc important la TIFF. Strănepoata lui Georges Méliès, Marie-Hélène Lehérissey, şi fiul ei, Lawrence Lehérissey, vor susţine la castelul Bannfy de la Bonţida Cine-concertul Georges Méliès. Un program exclusiv de filme ale legendarului cineast francez va fi acompaniat live de muzică originală compusă şi cântată la pian de Lawrence Lehérissey. Alături de el, Marie-Hélène Lehérissey va nara povestea, aşa cum se întâmpla în cafenelele de la 1900, la proiecţiile de film.

Unul dintre filmele-reper ale cinematografiei române, „Nunta de piatră”, în regia lui Mircea Veroiu şi Dan Piţa, îşi va sărbători cea de-a 40-a aniversare la TIFF. La patru decenii de la apariţia filmului, TIFF îi va reuni pe unii dintre membrii echipei şi îi va aduce în faţa spectatorilor, care vor avea ocazia deosebită de a afla povestea uneia dintre cele mai bune producţii româneşti din toate timpurile chiar de la realizatorii ei.

10 pentru film

O iniţiativă excelentă a ediţiei din acest an a Festivaluluid de Film Transilvania este aceea de a aduce în faţa oamenilor de film 10 actori de teatru, care nu au avut până acum şansa să lucreze în cinema. Unii dintre ei sunt binecunoscuţi publicului de teatru, pe când alţii se află de-abia la primii paşi în carieră. Ei sunt: Lucreţia Mandric de la Teatrul Tineretului din Piatra neamţ, care afăcut un rol memorabil în „Herr Paul”, Elena Popa de la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe (celebră deja pentru minunatele ei prestaţii din spectacole ca „Trei surori”, „Plastilina” şi alte creaţii semnate tot de Radu Afrim), Lari Georgescu, care acum se pregăteşte intens pentru premiera spectacolului „D’ale noastre” de la TNB, în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu, Petho Aniko, cunoscută din uriaşele spectacole montate de Andrei Şerban la Teatrul Maghiar din Cluj, „Unchiul Vania” şi „Strigăte şi şoapte”, Cristian Grosu (Teatrul Naţional din Cluj), care a primit acum câţiva ani Premiul UNITER de debut pentru rolul făcut în „Purificare”, în regia aceluiaşi Andrei Şerban, Olga Torok, superba actriţă a Teatrului German de Stat din Timişoara pe care o puteţi vedea în cea mai nouă premieră a lui Radu Afrim, „Fetiţa din bolul peştelui auriu”, Cristian Balint, Raluca Vermeşan de la Teatrul Nottara (premiată anul acesta pentru debut de UNITER), Maria Obretin, pe care o puteţi vedea la Green Hours în spectacole pe texte de Lia Bugnar, dar şi la Bulandra, în „Ivanov”, regia Andrei Şerban şi Colin Buzoianu de la Teatrul Naţional din Timişoara, care a făcut, printre altele un rol foarte bun în „Boala familiei M”, în direcţia de scenă a lui Radu Afrim, dar şi un excelent Tipătescu în „O scrisoare pierdută”, regia Ada Lupu. Alături de aceştia au mai fost aleşi cu titlul de „tânără speranţă”, doi actori începători: Vlad Bălan şi Mădălina Ciotea.

 

Cele mai citite

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

Șoșoacă a leșinat după ce ar fi înghițit un jandarm de la brută(rie) care i-a căzut greu

Ilustrație: Marian Avramescu Serviciul de Ambulanță și SMURD au fost apelate să intervină, după ce senatoarea cu potențial de europarlamentar și cu SOS, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă